ΑΘΗΝΑ
07:43
|
19.04.2024
Με γοργούς ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση Σολτς σχέδιο αύξησης της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του αντικαγκελάριου υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ προωθούν νέο σχέδιο μαζικών επενδύσεων στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Το σχέδιο που προωθεί η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης προβλέπει μέχρι το 2030 μετάβαση προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά 80%.

Το προσχέδιο που έχει ήδη εγκριθεί από το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα γερμανικά κρατίδια θα δεσμεύσουν το 2% της επιφάνειάς τους για τη δημιουργία αιολικών πάρκων.

Τα σενάρια για το μέλλον της Uniper

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες μέρες ή βδομάδες ξεκινούν οι πρώτες εργασίες κατασκευής  του πρώτου πλωτού σταθμού LNG στο Βιλχελμσχάφεν στη βορειοδυτική Γερμανία, με επιβλέπουσα την γερμανική εταιρία παροχής φυσικού αερίου, Uniper.

Βιομηχανία: Η Uniper ζητά αποζημίωση για την κατάργηση του ολλανδικού  άνθρακα | agrocapital.gr

Ωστόσο η εταιρία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες αφενός από τη μείωση του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου, αφετέρου από την πιθανή διακοπή λειτουργίας του πρώτου γερμανορωσικού αγωγού αερίου Nord Stream 1. Με αυτή την έννοια η κυβέρνηση Σολτς εξετάζει διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης και της διάσωσής της με κρατική οικονομική βοήθεια ή την κρατική συμμετοχή στο μετοχικό συμβούλιο.

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, για παράδειγμα, σήμερα, μετέδιδε ότι η εταιρία Uniper SE είναι σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για ένα πακέτο διάσωσης ύψους έως 9 δισ. ευρώ ($9,4 δισ.). Η κυβέρνηση Σολτς εξετάζει επίσης σειρά μέτρων που θα περιλαμβάνουν και δάνεια προς την εταιρεία, την ανάληψη μεριδίου αλλά και τη μετακύλιση ενός μέρος του κόστους στους καταναλωτές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτα Χάμπεκ είχε πρόσφατα προειδοποιήσει για πιθανή επανάληψη της κρίσης που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman στο αποκορύφωμα της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, καθώς οι προμηθευτές αντιμετωπίζουν υπερβολικά υψηλά κόστη για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τους πελάτες τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα