ΑΘΗΝΑ
06:58
|
26.06.2024
«Το ανθρώπινο κεφάλαιο που χρειαζόμαστε για να κινητοποιήσουμε την παγκόσμια οικονομία δεν λαμβάνει την προσοχή που χρειάζεται. Είναι μια τεράστια συλλογική αποτυχία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διεθνής κοινότητα θα «έπαιζε με τη φωτιά» εάν δεν βοηθήσει την Αφρική να ανακάμψει από τον κορονοϊό και τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ήπειρο.

Η αποτυχία επενδύσεων και στήριξης της ηπείρου είναι κοντόφθαλμη και επιζήμια για την παγκόσμια οικονομία, καθώς το πενήντα τοις εκατό των νεοεισερχόμενων στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό την επόμενη δεκαετία θα προέρχονταν από την υποσαχάρια Αφρική, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian ο Αμπέμπε Αέμρο Σελασιέ, διευθυντής του τμήματος Αφρικής του ΔΝΤ.

«Σε 10 χρόνια, ένα στα δύο άτομα που εισέρχονται στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό θα προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική – τα ίδια τα παιδιά των οποίων την εκπαίδευση έχει διαταράξει η πανδημία», είπε. «Το ανθρώπινο κεφάλαιο που χρειαζόμαστε για να κινητοποιήσουμε την παγκόσμια οικονομία δεν λαμβάνει την προσοχή που χρειάζεται. Είναι μια τεράστια συλλογική αποτυχία».

«Σχεδόν σίγουρα – εκτός αν πιστεύουμε ότι τα ρομπότ θα φροντίσουν τα πάντα – θα υπάρξει έλλειψη εργατικού δυναμικού στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, ακόμη και αλλού», πρόσθεσε. «Παρ’ όλες τις καινοτομίες που είχαμε, η εργασία μετατοπίστηκε από τον ένα τομέα στον άλλο και το 60-70 τοις εκατό του πληθυσμού παρέμεινε στην εργασία. Οι άνθρωποι θα μετακινηθούν σε διαφορετικά επαγγέλματα, αλλά οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να εργάζονται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό για να συμπληρώσουμε το κεφάλαιο και αυτή η εισροή εργασίας μπορεί, όλο και περισσότερο, να προέλθει μόνο από την Αφρική».

Ο Σελασιέ, ο οποίος εργάζεται στο ΔΝΤ εδώ και 28 χρόνια, πρόσθεσε ότι οι επιτυχίες που σημειώθηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο από την δεκαετία του 1990 – αποτέλεσμα των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, της ακμάζουσας παγκόσμιας οικονομίας και των γενναιόδωρων πακέτων βοήθειας και ελάφρυνσης του χρέους – έχουν «αντιστραφεί».

Ο κορονοϊός, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (η οποία έχει διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων) και η μείωση της οικονομικής βοήθειας έχουν επιδεινώσει τις ήδη επιβραδυνόμενες οικονομίες της ηπείρου, είπε.

Τρεις αφρικανικές χώρες – η Αιθιοπία, η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν – αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια λόγω της λειψυδρίας, της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της έλλειψης οικονομικής στήριξης.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο τέταρτος μεγαλύτερος πάροχος οικονομικής στήριξης, μείωσε τις δαπάνες βοήθειας από το 0,7 τοις εκατό του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματός του σε 0,5 τοις εκατό, γεγονός που οδήγησε σε μείωση της χρηματοδότησης κατά 20 τοις εκατό μεταξύ 2020 και 2021 – από 14,4 δισεκατομμύρια λίρες (16,76 δισεκατομμύρια ευρώ) σε 11,5 δισεκατομμύρια λίρες (13,39 δισεκατομμύρια ευρώ). Το υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης έχει επίσης μειώσει κατά 50 τοις εκατό τις δαπάνες ανθρωπιστικής βοήθειας από 1,53 δισεκατομμύρια λίρες (1,78 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2020 σε 744 εκατομμύρια λίρες (866,09 εκατομμύρια ευρώ) το 2021.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αφρική, ο Σελασιέ δεν έχει «καμία απολύτως αμφιβολία» για το μέλλον της περιοχής. «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα αναπτυχθεί», πρόσθεσε.

«Το ερώτημα είναι: μπορούμε να επιταχύνουμε αυτή την εξέλιξη και να αποτρέψουμε την οδύνη πάρα πολλών ανθρώπων σε αυτή τη διαδικασία;»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις

Γερμανικές αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Έρχονται μεγάλες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα

Διάγγελμα του προέδρου της Κένυας μετά την έκρηξη βίας απέναντι στη βαριά φορολογία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα