ΑΘΗΝΑ
22:26
|
19.04.2024
Η «πρόβλεψη» αφορά την περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση του Τόκιο για την εφαρμογή ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόταση του Τόκιο να τεθεί ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και θα μπορούσε να προκαλέσει δραστική αύξηση στις τιμές, προειδοποίησε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Απαντώντας στην ιδέα που πρότεινε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα την Κυριακή, ο Μεντβέντεφ έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι η Ιαπωνία «δεν θα είχε ούτε πετρέλαιο ούτε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, καθώς και καμία συμμετοχή στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-2» εάν το Τόκιο αποφάσιζε να εγκρίνει την πρόταση.

«Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Κισίντα πρόσφατα δήλωσε ότι το ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο θα οριστεί στο ήμισυ της τρέχουσας τιμής του. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που δεν θα επιτρέπει την αγορά του πετρελαίου μας σε τιμή υψηλότερη από την καθιερωμένη», έγραψε ο πρώην πρόεδρος.

Συνέχισε εξηγώντας τι θα σήμαινε αυτό αφού «μεταφραστεί από τα ιαπωνικά στα ρωσικά», γράφοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα περιόριζε σοβαρά την ποσότητα πετρελαίου που διατίθεται στην αγορά, οδηγώντας σε «πολύ υψηλότερη» τιμή.

«Στην πραγματικότητα, θα είναι ακόμη υψηλότερη από την προβλεπόμενη αστρονομική τιμή των 300-400 δολαρίων το βαρέλι. Συγκρίνετέ το με την δυναμική των τιμών του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των G7 την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας συμφώνησαν να διερευνήσουν την δυνατότητα να εφαρμοστεί η εισαγωγή προσωρινών ανώτατων ορίων στις τιμές εισαγωγών των ρωσικών ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, επικαλούμενοι την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο επεσήμανε πως η εφαρμογή ενός μέτρου όπως αυτό που πρότεινε η Ιαπωνία θα απαιτούσε πρώτα την έγκριση άλλων χωρών. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Δευτέρα ότι η ιδέα του Κισίντα ήταν «μία μόνο δήλωση, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα