ΑΘΗΝΑ
12:29
|
14.08.2022
Δεδομένα από δορυφόρους δείχνουν ότι 3.750 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους χάθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 24ης Ιουνίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της χώρας (INPE).

Δεδομένα από δορυφόρους του INPE δείχνουν ότι 3.750 τετραγωνικά χιλιόμετρα του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο χάθηκαν στη Βραζιλία μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 24ης Ιουνίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε εμβαδό απώλεια από το 2016, όταν το ινστιτούτο ξεκίνησε αυτόν τον τύπο παρακολούθησης.

Οι δορυφόροι του INPE καταγράφουν νέα μηνιαία ρεκόρ αποψίλωσης των δασών από την αρχή του έτους. Κατέγραψαν επίσης ρεκόρ 2.562 πυρκαγιών στον Αμαζόνιο της χώρας τον περασμένο μήνα. Τον Μάιο, το INPE εντόπισε 2.287 πυρκαγιές στο τροπικό δάσος, τον υψηλότερο αριθμό για αυτόν τον μήνα από το 2004.

Ο Μάιος και ο Ιούνιος σηματοδοτούν γενικά την έναρξη σημαντικής ετήσιας καύσης και αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο, λόγω της ξηρής περιόδου.

Η καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο έχει αυξηθεί από τότε που ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019 και ελάττωσε τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας ότι εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη που θα μπορούσε να μειώσει τη φτώχεια στην περιοχή του Αμαζονίου.

Αν και ο Μπολσονάρου έχει περάσει αρκετές εκτελεστικές εντολές και νόμους για την προστασία του τροπικού δάσους, έχει ταυτόχρονα περικόψει την χρηματοδότηση για κυβερνητικά προγράμματα προστασίας και παρακολούθησης του περιβάλλοντος και πίεσε να ανοίξουν τα εδάφη των ιθαγενών στην εμπορική γεωργία και την εξόρυξη.

Τον Οκτώβριο του 2021, μια ομάδα δικηγόρων προέτρεψε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) να ερευνήσει τον Μπολσονάρου για τις φερόμενες επιθέσεις του στον Αμαζόνιο, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκαν, ισοδυναμούν με «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ορισμένοι επιστήμονες προβλέπουν ότι η αποψίλωση των δασών θα συνεχίσει να αυξάνεται ενόψει των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας τον Οκτώβριο, όπως συνέβη και πριν από τις τρεις τελευταίες εκλογές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στη Θάσο

Άλυτο μυστήριο το απέραντο νεκροταφείο ψαριών στον ποταμό Όντερ

Έκθετη η Ελλάδα για το δράμα των αβοήθητων, εγκλωβισμένων προσφύγων στον Έβρο

Στην «ψυχρή λίμνη» οφείλεται η καιρική αστάθεια  

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα