ΑΘΗΝΑ
08:42
|
20.04.2024
Πολιτικός «σεισμός» στο Λονδίνο μετά τις αποψινές παραιτήσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφίγγει ο κλοιός των εσωκομματικών πιέσεων γύρω από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον μετά τις δύο αποψινές παραιτήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησής του.

Τις παραιτήσεις τους για παρόμοιους λόγους υπέβαλαν απόψε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, βυθίζοντας σε κρίση την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζάβιντ εξήγησε πως ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά προς το εθνικό συμφέρον μετά από μια σειρά σκανδάλων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με ήσυχη τη συνείδησή του». Ανέφερε ότι πολλοί βουλευτές και η κοινή γνώμη έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά για το εθνικό συμφέρον.

Στην επιστολή παραίτησης αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι που το λέω, ωστόσο, ότι είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας – και ως εκ τούτου έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μου επίσης».

Ο Ρίσι Σουνάκ από την άλλη δημοσιοποίησε την επιστολή παραίτησης στο Τwitter, γνωστοποιώντας την παραίτησή του από το πόστο του υπουργού Οικονομικών ξεκαθαρίζοντας πως πήρε την απόφαση με δισταγμό επειδή… «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

«Έγινε ξεκάθαρο σε μένα ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές» τόνισε ο Σουνάκ στην επιστολή του προς τον Τζόνσον.

Και άλλες παραιτήσεις…

Οι παραιτήσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας δεν αποκλείεται να προκαλέσουν εξελίξεις τύπου «ντόμινο» στους κόλπους της κυβέρνησης Τζόνσον. Νωρίς απόψε πάντως κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως για την ώρα δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Ωστόσο, λίγο πριν τις 21.00 (ώρα Ελλάδας) ο εμπορικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Τζόνσον και βουλευτής των Συντηρητικών Άντριου Μάρισον υπέβαλλε την παραίτησή του.

Λίγο πριν τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) ακολούθησε άλλη μία παραίτηση.

Ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, παραιτήθηκε απόψε από το αξίωμά του, όπως ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του TalkTV, Κέιτ Μακάν. Την πληροφορία αναπαράγουν και άλλα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Αφολάμι ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος αρμόδιος για τη Νεολαία.

Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση, λέει ο Κιρ Στάρμερ

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είδε την εξέλιξη ως φανερή ένδειξη κατάρρευσης της κυβέρνησης Τζόνσον λέγοντας πως οι υπουργοί που παραιτήθηκαν ήταν «συνένοχοι» στην αρνητική πορεία και τα σκάνδαλα που πλήττουν εδώ και μήνες την κυβέρνηση «όπως και ο πρωθυπουργός».

«Μετά από όλα αυτά τα σκάνδαλα και την αποτυχία, είναι σαφές τώρα πως η κυβέρνηση καταρρέει» πρόσθεσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα