ΑΘΗΝΑ
06:13
|
03.02.2023
Στα ταραγμένα όνειρά του, είχαν ξεσπάσει αντιδράσεις των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν έβλεπε, απλώς, ένα όνειρο. Το ζούσε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στριφογύριζε άγρια στο κρεβάτι του. Κάθιδρος. Το σεντόνι, ένας κόμπος γύρω από το σώμα του. Βραδιά με αφόρητη ζέστη και η υγρασία να την κάνει ανυπόφορη. Ανάσαινε με δυσκολία. Κοφτά. Γρήγορα.

Πού  και πού, μέσα στο παραμιλητό του, έλεγε κάτι σαν «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Στα ταραγμένα όνειρά του, είχαν ξεσπάσει αντιδράσεις των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν έβλεπε, απλώς, ένα όνειρο. Το ζούσε.

 • 20 Ιούνιου μεγάλη εθνική απεργία στο Βέλγιο.
 • 21, 23 και 25 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στα τρένα, στην Μεγάλη Βρετανία, απήργησαν σε ολόκληρη τη χώρα, πρώτη φορά από το 1989.
 • 23 Ιουνίου απεργία χιλιάδων λιμενεργατών της Γερμανίας.
 • 22 Ιουνίου εθνική απεργία στη Βόρεια Μακεδονία.
 • 25 και 28 Ιουνίου απήργησαν 35.000 εργαζόμενοι της TOTAL στη Γαλλία.
 • 25 και 26 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στις αεροπορικές εταιρείες «Ryanair», «EasyJet» και «Volotea» απήργησαν σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βέλγιο.
 • 27 και 28 Ιούνιου, οι ποινικοί δικηγόροι της Αγγλίας κατέβηκαν σε απεργία μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του κλάδου.
 • 29 Ιούνη απήργησαν οι εργαζόμενοι στις Σκανδιναβικές Aερογραμμές (SAS) σε Νορβηγία, Σουηδία και Δανία.
 • Απεργίες στα αεροδρόμια της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας.
 • Στην Καντάμπρια της Ισπανίας χιλιάδες μεταλλεργάτες πραγματοποίησαν απεργία.
 • Στη Μασσαλία της Γαλλίας ξενοδοχοϋπάλληλοι κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας στο ξενοδοχείο Golden Tulip για περισσότερο από έναν μήνα.
 • Στην Αγγλία πάνω από 100.000 εργαζόμενοι στο Βασιλικό Ταχυδρομείο πήραν απόφαση για απεργίες ενώ και άλλοι κλάδοι (Τηλεπικοινωνίες, αερομεταφορές) , βρίσκονται σε τροχιά κινητοποιήσεων.
 • Στη Γαλλία σε απεργία θα κατέβουν οι εργαζόμενοι στα τρένα.
 • Στην Ολλανδία χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι, κατέβηκαν στους δρόμους.

Στόχος όλων, μισθολογικές αυξήσεις, συμβάσεις εργασίας και διασφάλιση δικαιωμάτων.

Βυθίζεται στον εφιάλτη. Στα χέρια του, κρατάει 713€ (611 καθαρά). Τον νέο, «αυξημένο» κατώτατο μισθό. Χτύπημα στην πόρτα. Πετάγεται τρομαγμένος.

Ένας τύπος με στολή ταχυδρόμου στο κατώφλι και ένα σαρδόνιο χαμόγελο καρφιτσωμένο στο πρόσωπο. Του δίνει ολόκληρο τον ταχυδρομικό σάκο και απομακρύνεται γελώντας χαιρέκακα.
Ανοίγει τον σάκο.

Λογαριασμοί με το όνομά του, δάνεια, δανεικά, οφειλές, ληξιπρόθεσμα. Ουρλιάζει με απόγνωση.

Όμως, στο βάθος του σάκου βλέπει μια ενημερωτική επιστολή. Παίρνει βαθιές ανάσες, το πρόσωπό του πελιδνό, κόμποι ιδρώτα στο μέτωπο. Ανοίγει τον φάκελο και διαβάζει:

«Σε μια καταρχήν, πολιτική, συμφωνία για τον λεγόμενο ‘ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό’ κατέληξαν αργά το βράδυ στο Στρασβούργο τα δύο νομοθετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., ώστε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η προεδρία του Συμβουλίου, μόλις εγκριθεί οριστικά αυτή η νομοθεσία θα προωθήσει την επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών και έτσι θα συμβάλει στη δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης για τους ευρωπαίους εργαζόμενους».

Ένα χαμόγελο σχηματίζεται δειλά στο πρόσωπο του.

«Ίσως υπάρχει ελπίδα, σκέφτεται».

Τότε, τινάζεται σα να τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα.

Στο τέλος της επιστολής παραμόνευε η φράση- καρφί: «θα υπάρξει σεβασμός στα διαφορετικά μοντέλα της αγοράς εργασίας μεταξύ των διαφόρων κρατών-μελών».

Κατέρρευσε στην πρώτη καρέκλα που βρήκε. Άρα, δεν αλλάζει τίποτα για την Ελλάδα.

Και τώρα τι κάνουμε; … τινάχτηκε απότομα καθώς κοιμόταν. Άνοιξε λίγο τα μάτια του και ψιθύρισε: «Σε λίγο θα χτυπήσει το ξυπνητήρι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Βραζιλία το ελεγχόμενο ναυάγιο του αεροπλανοφόρου Foch

Στη φόρα το ChatGPT Plus έναντι 20$ το μήνα

Επικίνδυνες γενικεύσεις βλέπει το ΚΚΕ στην τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας στην Ελευσίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα