ΑΘΗΝΑ
20:35
|
25.09.2022
«Η Σερβία, όμορφα, αξιοπρεπώς και με ευγενικό τρόπο λέει, όχι» απάντησε ο Σέρβος πρόεδρος στην απαίτηση για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν εντυπωσιάστηκε, ούτε καν θορυβήθηκε από την σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως, ουσιαστικά, για να ενταχθεί η χώρα του στην ΕΕ θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία πλήρους ομαλοποίησης σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο και να το αναγνωρίσει (παρά το γεγονός πως σύμφωνα με την απόφαση 1244 του 1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας).

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Βούτσιτς μετά το ψήφισμα της έκθεσης για το Κοσσυφοπέδιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 469 ψήφους υπέρ, 96 κατά και 72 αποχές, που αναφέρει μεταξύ άλλων πως η ανεξαρτησία του «κρατιδίου» είναι «μη αναστρέψιμη».

«Η Σερβία, όμορφα, αξιοπρεπώς και με ευγενικό τρόπο λέει, όχι. Ούτε καν έχουμε πρόθεση να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο» απάντησε ο Βούτσιτς.

Στο ψήφισμα έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία (με 523 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 34 αποχές) γίνεται επίσης αναφορά στην στάση του Βελιγραδίου απέναντι στην Μόσχα.

Η Σερβία καλείται να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στην Ρωσία.  Το θέμα επιβάλλεται ουσιαστικά ως κριτήριο για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε ότι η πολιτική ηγεσία παραμένει αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και επισήμανε ότι «όσο σημαντική είναι η ένταξη στην ΕΕ άλλο τόσο σημαντικό είναι να διατηρήσει η Σερβία το δικαίωμα και την ελευθερία να αποφασίζει με βάση τα εθνικά της συμφέροντα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τηλεκατευθυνόμενο σύστημα διάλυσης πλήθους στη Δυτική Όχθη

Υπογραφή πρωτοκόλλου για τον τερματισμό της σύγκρουσης Κιργιστάν-Τατζικιστάν

Ανοιχτή επιστολή Μαδούρο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Το Ιράν διαμαρτύρεται στον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα