ΑΘΗΝΑ
18:22
|
25.04.2024
Προετοίμασε το έδαφος για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και αντιλαϊκά μέτρα που θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Αίσθηση ευθύνης και διάθεση συμβιβασμών» όπου αυτοί είναι εφικτοί ζήτησε σήμερα από τους βουλευτές η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης με τρόπο πνιγηρό για το μεγαλύτερο μέρος του γαλλικού λαού καθώς εν ολίγοις προετοίμασε το έδαφος για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, για αντιλαϊκά μέτρα που θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού από το 2026. Κατά τα λοιπά έκανε αόριστες δηλώσεις για την έκρηξη της ακρίβειας που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα προβλέποντας περαιτέρω επιδείνωση.

Ωστόσο, η έκκλησή της για συμβιβασμούς δεν φάνηκε να βρίσκει ιδιαίτερη ανταπόκριση καθώς κατά διαστήματα η ομιλία της διακοπτόταν από εντάσεις και αποδοκιμασίες.

Η Μπορν διαβεβαίωσε πως θα κάνει χρήση του δικαιώματός της και δεν θα ζητήσει από την Εθνοσυνέλευση ψήφο εμπιστοσύνης (κυρίως γιατί η παράταξη του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία).

«Οι Γάλλοι μας ζητούν να μιλάμε ο ένας στον άλλον περισσότερο, να μιλάμε καλύτερα και να οικοδομούμε μαζί» τόνισε η Μπορν ζητώντας «να δοθεί νόημα στη λέξη συμβιβασμός, που έχει ξεχαστεί» αλλά και διευκρινίζοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει διαγραφή των διαφορών μας, ούτε αποποίηση των πεποιθήσεών μας».

Πρόσθεσε πως «η σχετική πλειοψηφία δεν συνεπάγεται σχετική δράση και δεν θα είναι αιτία παράλυσης», ενώ έθεσε ως προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης τρόπους ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης του γαλλικού λαού που υποφέρει (όπως και πολλοί άλλοι ευρωπαϊκοί) από σημαντική αύξηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Η Μπορν ανέφερε ότι «έχουν ληφθεί πολλά μέτρα από το περασμένο φθινόπωρο» και ότι χωρίς αυτά οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα είχαν αυξηθεί κατά 30% – αντί για 4% – και οι τιμές του φυσικού αερίου κατά 45%, ενώ τώρα είναι «μπλοκαρισμένες».

Πιο αδύναμη η οικονομική ανάπτυξη….

Υποστήριξε  ότι «η οικονομική ανάπτυξη θα είναι πιο αδύναμη από το αναμενόμενο», ενώ παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος «και το βάρος του χρέους θα αυξάνεται».

Σε μία έμμεση πλην σαφή απειλή δυσβάσταχτων αντιλαϊκών μέτρων η Μπορν ανέφερε τους βασικούς στόχους ως το 2027, τονίζοντας:

«Οι στόχοι μας είναι επίσης σαφείς: το 2026 πρέπει να ξεκινήσουμε τη μείωση του χρέους. Το 2027 θα πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3%».

Σε ό,τι αφορά τα θέματα ενέργειας έκανε λόγο για μείωση της παραγωγής από καύσιμα ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση των επενδύσεων στα πυρηνικά.

Δεν έλειψαν ούτε οι απειλές για νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης καθώς χαρακτήρισε το γαλλικό ασφαλιστικό σύστημα «είναι από τα πλέον γενναιόδωρα στην Ευρώπη». Υποστήριξε επίσης ότι τα χρονικά όρια συνταξιοδότησης είναι από τα χαμηλότερα και θα πρέπει σταδιακά να αυξηθούν, στο πλαίσιο της ευρω-ενωσιακής πολιτικής που προβλέπει εργασία μέχρι λίγο πριν τον…τάφο.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της Μπορν προκάλεσαν, όπως αναμενόταν, την έντονη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί για λίγη ώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα