ΑΘΗΝΑ
07:35
|
19.04.2024
Ο νεοεκλεγείς αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας έτοιμος για συνομιλίες με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διμερή εκεχειρία και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ELN), την τελευταία ενεργή ομάδα ανταρτών στην Κολομβία, πρότεινε χθες Τρίτη, ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Γκουστάβο Πέτρο.

«Το μήνυμα που έχω στείλει, όχι μόνο στον ELN αλλά σε όλες τις υπάρχουσες ένοπλες ομάδες, είναι ότι ήρθε η ώρα της ειρήνης», είπε ο Πέτρο. «Αυτό που ζητώ είναι μια κατάπαυση του πυρός που θα είναι διμερής», για να επιτρέψει τις συνομιλίες «ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Κολομβία», ανέφερε ο νέος πρόεδρος της χώρας που αναμένεται να ορκιστεί στις 7 Αυγούστου, κάνοντας λόγο για τις συνομιλίες με τον ELN που είχαν διακοπεί από τον απερχόμενο συντηρητικό πρόεδρο Ιβάν Ντούκε.

Ο προκάτοχος του Ντούκε, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ξεκίνησε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον ELN, οι οποίες διακόπηκαν μετά από επίθεση σε αστυνομική ακαδημία στη Μπογκοτά το 2019 που άφησε πίσω της νεκρούς.

Την επομένη της νίκης του αριστερού, πρώην δήμαρχου της Μπογκοτά Γκουστάβο Πέτρο, στις προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα, ο ELN, που ίδρυσαν το 1964 ριζοσπαστικοποιημένοι καθολικοί ιερείς εμπνεόμενοι από την επανάσταση στην Κούβα, διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Η κεντρική διοίκηση της ομάδας είπε ότι «διατηρεί ενεργό το σύστημα πολιτικού και στρατιωτικού αγώνα και αντίστασης, αλλά και τη σαφή διαθεσιμότητά της για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Ο ELN έχει αυξηθεί σε αριθμό και σήμερα αριθμεί περίπου 2.500 μαχητές και διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο υποστήριξης στα αστικά κέντρα, κυρίως στα σύνορα με τη Βενεζουέλα και κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού.

Χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό μέσω διακίνησης ναρκωτικών και συνεχίζει να μάχεται για εδάφη και πόρους με αντιφρονούντες των FARC που αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα, καθώς και με δεξιές παραστρατιωτικές δυνάμεις και καρτέλ ναρκωτικών.

Ο Πέτρο επανέλαβε επίσης την επιθυμία του να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα και να εκτοπίσει ένοπλες ομάδες που δραστηριοποιούνται σε κάθε πλευρά των συνόρων.

Ο Ντούκε έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι κολομβιανές ένοπλες ομάδες καταφεύγουν στη Βενεζουέλα με τη συνενοχή των αρχών εκεί, έναν ισχυρισμό που το Καράκας αρνείται.

Η Μπογκοτά λέει ότι τουλάχιστον τέσσερις διοικητές αντιφρονούντων των FARC έχουν σκοτωθεί στη Βενεζουέλα τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία επιβεβαίωση.

Το πολιτικό κόμμα που προέκυψε από τις πλέον διαλυμένες FARC, εν τω μεταξύ, επιβεβαίωσε ότι ένας πρώην ηγέτης των ανταρτών που υπέγραψε τη συμφωνία ειρήνης σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή στα νότια της Κολομβίας.

«Η δολοφονία του Ρόναλντ Ρόχας, ανέβασε σε 333 τους δολοφονημένους, κυρίως υπό την κυβέρνηση Ντούκε», ανέφερε στο Twitter ο Ροντρίγκο Λόντονο, ηγέτης του κόμματος Comunes .

Εκατοντάδες πρώην αντάρτες έχουν σκοτωθεί από το 2016 από αντιφρονούντες πρώην συναδέλφους, διακινητές ναρκωτικών και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο Κάρλος Ρουίζ Μασιέ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κολομβία, καταδίκασε τη δολοφονία στο Twitter και επανέλαβε «την ανάγκη να ενισχυθεί η ασφάλεια των πρώην μαχητών» στη χώρα.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα