ΑΘΗΝΑ
00:55
|
27.04.2024
Πληροφορίες της εφημερίδας Halkin Sesi αναφέρουν ότι το σχέδιο προσάρτησης μπορεί να προωθηθεί στη διάρκεια της τουρκικής προεκλογικής περιόδου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχέδιο Ερντογάν για προσάρτηση της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου στην Τουρκία βλέπει ως πιθανό στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζεβχερί Γκιουβέν από την εφημερίδα Halkın Sesi. Ο Γιουβέν υποστηρίζει μάλιστα πως ο Ερντογάν σε μία τέτοια κίνηση έχει στο πλευρό του το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή το Λονδίνο δεν επιθυμεί να καταστεί μέλος της ΕΕ το σύνολο της Κύπρου. 

«Η Αγγλία βγήκε από την ΕΕ. Μετά την έξοδό της άλλαξε η προοπτική της και επιθυμεί να επικρατεί μονίμως ένταση στην Κύπρο καθότι δε θέλει να τεθεί υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της στο νησί. Επιθυμεί να συνεχιστεί το καθεστώς της ως εγγυήτρια δύναμη. Ο λόγος είναι ότι αν επιλυθούν τα ζητήματα μεταξύ των δύο λαών η Αγγλία ξέρει ότι το πρώτο πράγμα που θα τεθεί υπό αμφισβήτηση είναι η θέση της στην Κύπρο». 

 Εκτιμώντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν σε μεγάλο ποσοστό να γίνουν μέλος της ΕΕ ο Γκιουβέν αναφέρει ότι εάν η Κύπρος γίνει «στο σύνολό της γίνει μέλος της ΕΕ αυτό θα αποτελέσει το χειρότερο σενάριο για την Αγγλία». Αντίθετα, για το Λονδίνο, «ένα από τα καλά ενδεχόμενα είναι να μη γίνει μέλος της ΕΕ μια ενιαία Κύπρος και το μισό κομμάτι του νησιού να μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας». 

Ο Γκιουβέν θυμίζει επίσης ότι βάσει του «πρωτοκόλλου» που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος θα εγκατασταθούν 200 Τούρκοι αστυνομικοί  στα κατεχόμενα για πρώτη φορά. Όχι  γιατί υπάρχει εγκληματικότητα ή εντάσεις στην κατεχόμενη Κύπρο αλλά γιατί σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η προσάρτηση και προκύψουν κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις, «τότε θα υπάρχει ανάγκη αστυνομικής δύναμης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα