ΑΘΗΝΑ
13:06
|
25.04.2024
Εκτίμησε πως ο «χειμώνας θα πάει καλά» θεωρώντας πως η ΕΕ έχει βρει αρκετούς νέους προμηθευτές ενέργειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αισιόδοξος για την ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ τον ερχόμενο, δύσκολο κατά πολλούς, χειμώνα εμφανίστηκε σήμερα στο συνέδριο του Economist ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Εκτίμησε πως ο «χειμώνας θα πάει καλά» θεωρώντας αφενός πως η ΕΕ έχει βρει αρκετούς νέους προμηθευτές ενέργειας, και αφετέρου πως προωθείται ικανοποιητικά το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα REpowerEU ενώ ετοιμάζεται και «σχέδιο αλληλεγγύης» σε περίπτωση που σταματήσει εντελώς η ροή του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου.

Κάνοντας έναν απολογισμό των παραλείψεων της ευρωπαϊκής πολιτικής, είπε: Χρειάστηκε η πανδημία για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν παράγουμε μάσκες, αναπνευστήρες και φαρμακευτικές πρώτες ύλες, μας πήρε χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε ότι βασιστήκαμε στην ενεργειακή εξάρτηση με καθεστώτα που νομίζαμε ότι θα συνεργαστούν με το δικό μας κοινωνικό μοντέλο, ήταν μια αυταπάτη.

Τώρα επιδιώκουμε την ανεξαρτησία μας από τη Ρωσία και πιστεύουμε ότι το σχέδιο μας θα λειτουργήσει, αν και όχι από τη μια μέρα στην άλλη, με νέους πιο αξιόπιστους προμηθευτές, τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αίγυπτο, τη Νορβηγία, την κοινή αποθήκευση και την κοινή προμήθεια ενέργειας.

Δεν παρέλειψε δε να πετάξει το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους πολίτες καλώντας τους να πάρουν και εκείνοι «μέτρα» για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε διάλογο με διπλωματικό συντάκτη του Economist που είχε θέμα «από την πανδημία στον πόλεμο: είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμο;», ο Μαργαρίτης Σχοινάς ισχυρίστηκε ότι στη διάρκεια της πανδημίας «η ΕΕ αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική απ’ ότι πολλοί πίστευαν» και ότι «η ανθεκτικότητα και η τόλμη» θα καθορίσουν και το μέλλον της. Ως μεγαλύτερους εχθρούς της ΕΕ κατέγραψε «τον εφησυχασμό και τη στασιμότητα», προσθέτοντας πως «αυτά είναι που σκοτώνουν το ευρωπαϊκό Σχέδιο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Προκλητικό να μας κουνάει το δάκτυλο για σχέσεις με την Ακροδεξιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα