ΑΘΗΝΑ
14:28
|
20.04.2024
Η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρα Γκέντσοβσκα ανήγγειλε διπλωματικά μέτρα έναντι των Σκοπίων, όπως η κλήση επιτετραμμένου και η επίδοση διαμαρτυρίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέτρα αντιμετώπισης της «ρητορικής μίσους» από τη μεριά της Βόρεια Μακεδονίας ανήγγειλε σήμερα η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρα Γκέντσοβσκα, πως ετοιμάζει η χώρα της.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη βουλή, η Γκέντσοβσκα ανέφερε ότι τα μέτρα θα είναι «διπλωματικά, όπως η κλήση του επιτετραμμένου, η επίδοση διαμαρτυρίας» κλπ.

«Πρέπει απλώς να πείσουν το κοινό (στη Βόρεια Μακεδονία) τι πρέπει να γίνει σχετικά με την πρόταση της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ» είπε η Τεοντόροβα αναφερόμενη στην πρόταση της κυβέρνησης Μακρόν που είχε την προεδρία της ΕΕ ως τις 30 Ιουνίου.

Η Γκέντσοβσκα πρόσθεσε ότι πολλά από τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να συζητούν τον διαχωρισμό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από την Αλβανία στην πορεία τους προς την ένταξη στην ΕΕ. Όπως είπε, είναι μια διαδικασία «που βασίζεται σε συγκεκριμένα αποτελέσματα» καθώς «όλα εξαρτώνται μόνο από αυτούς».

Βουλγαρία: Μέτρα κατά της ρητορικής μίσους στη Βόρεια Μακεδονία

Επεισόδια στα Σκόπια

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκαν στα Σκόπια κινητοποιήσεις κατά της πρότασης της ΕΕ για το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας.  Η γαλλική πρόταση είχε στόχο να ξεμπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων με αντάλλαγμα η ΕΕ να εγγυηθεί την εκπλήρωση των όρων που έθεσε η Σόφια. Στις 24 Ιουνίου, το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε την άρση του βέτο στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, υπό τον όρο ότι πληρούνται αρκετές προϋποθέσεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι στη διάρκεια της κινητοποίησης στα Σκόπια τραυματίστηκαν 47 αστυνομικοί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου στα Σκόπια, οι οποίες κλιμακώθηκαν. Οι διαδηλωτές πέταγαν κοκτέιλ μολότοφ, πέτρες και πινακίδες δρόμων σε κτίρια και στην αστυνομία.

Το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων καταδίκασε επίσης τις βίαιες και ανάρμοστες ενέργειες ορισμένων από τους διαδηλωτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα