ΑΘΗΝΑ
03:55
|
03.05.2024
«Στην πολιτική κανείς δεν είναι αναντικατάστατος». Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε μένοντας στη θέση του μέχρι να βρεθεί ο... διάδοχός του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τελικά την παραίτησή του από τη θέση του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος, παραδεχόμενος ότι «στην πολιτική κανείς δεν είναι αναντικατάστατος».

Ο Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε το διάγγελμά του έξω από την πρωθυπουργική οικία, στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρη η βούληση του κοινοβουλευτικού κόμματος να υπάρξει νέος αρχηγός και νέος πρωθυπουργός.

Το διάγγελμα της παραίτησης Τζόνσον:

Το χρονοδιάγραμμα για τη διάδοχη κατάσταση στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Ο Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι να οριστεί ο διάδοχός του.

Ξεκίνησε ο ανασχηματισμός

«Ο λόγος που πάλεψα τόσο σκληρά να παραμείνω στην εξουσία δεν ήταν μόνο γιατί το ήθελα αλλά γιατί ένιωθα την υποχρέωση, το καθήκον να συνεχίσω να υλοποιώ αυτό που σας υποσχεθήκαμε το 2019», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βρετανός πρωθυπουργός σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι πολύ σκληρό το γεγονός πως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του.  Έκανε αναφορά στα «επιτεύγματα της κυβέρνησης» του, όπως τα χαρακτήρισε προτάσσοντας το Brexit λέγοντας πως η Βρετανία κατάφερε να χαράξει τον δικό της δρόμο φτιάχνοντας τους δικούς της νόμους. 

Μίλησε για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία λέγοντας ότι έφερε τα εμβόλια στο Ηνωμένο Βασίλειο πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Τέλος αναφέρθηκε και στον ρόλο που έχει παίξει η Βρετανία στον πόλεμο της Ουκρανίας υποστηρίζοντας ότι «καθοδηγεί τη δύση» ενάντια στον Πούτιν. 

Στο μεταξύ το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA (Πρες Ασοσιέσον) μετέδωσε νωρίτερα επικαλούμενο πηγή στη Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται σύντομα να προχωρήσει σε αναγκαστικό ανασχηματισμό και να ανακοινώσει το νέο υπουργικό του συμβούλιο. «Ο Πρωθυπουργός σύντομα θα ανακοινώσει νέους διορισμούς στην υπουργική του ομάδα», ανέφερε η μη κατονομαζόμενη κυβερνητική πηγή.

Από το πρωί σήμερα όλα τα βρετανικά δίκτυα διαβεβαίωναν ότι ο Τζόνσον θα παρέμενε στην Ντάουνινγκ Στριτ έως το φθινόπωρο, αφού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την νέα ηγεσία των Συντηρητικών και ένας νέος πρωθυπουργός θα είναι εγκαίρως στη θέση του για το ετήσιο συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, κάποιοι Συντηρητικοί πιέζουν για τον διορισμό μεταβατικού πρωθυπουργού. Ο «αρχιτέκτονας» του Brexit και πρώην σύμβουλος του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς πρότεινε ήδη τον πρώην επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις, Ντόμινικ Ράαμπ για αυτή τη θέση.

Η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον έρχεται μετά τη νέα βροχή παραιτήσεων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης, οι οποίες έφτασαν σχεδόν στις 50, και τις κινήσεις για πρόταση δυσπιστίας από το ίδιο του το κόμμα, σε διάστημα μόλις ενός μήνα από την προηγούμενη.

Παρά τις πυρετώδεις προσπάθειες να παραμείνει στην εξουσία, φαίνεται πως ο Τζόνσον άκουσε τις προτροπές μελών του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του νεοδιορισθέντος καγκελαρίου Ναντίμ Ζαχάουι που παραιτήθηκε στην πορεία, ότι πρέπει «να φύγει με αξιοπρέπεια».

Αναβρασμός επικρατεί και στην πλευρά των Εργατικών, με τον ηγέτη τους Κιρ Στάρμερ να καλεί τον βρετανικό λαό σε ριζική αλλαγή.

Μάλιστα τόνισε ότι οι Εργατικοί είναι έτοιμοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους εάν χρειαστεί. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε τους Τόρηδες ότι αν δεν ξεφορτωθούν τον Τζόνσον «το Εργατικό Κόμμα, για το εθνικό συμφέρον της χώρας, θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας – γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, δήλωσε στο BBC ότι ο Μπόρις Τζόνσον «υπέκυψε στο αναπόφευκτο».

Εκκωφαντική είναι προς το παρόν η σιωπή του Παλατιού στις πολιτικές εξελίξεις. Κανείς ακόμα δεν γνωρίζει με βεβαιότητα εάν ο Μπόρις Τζόνσον έχει επικοινωνήσει με τη βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και Κοινοπολιτείας, Ελισάβετ Β΄.

Η θητεία Τζόνσον στη Ντάουνινγκ, μία από τις μικρότερες από το 1900 (πίνακας BBC)

Ο Μπόρις πέφτει, η στερλίνα… ανεβαίνει

Η είδηση για την επικείμενη παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον αρχικά από την προεδρία του κυβερνώντος κόμματος και στη συνέχεια από Πρωθυπουργός έδωσε μια ώθηση στην αξία της στερλίνας.  

Η αγγλική στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,6% έναντι του αμερικανικού δολαρίου στα 1,198 δολάρια και κατά 0,4% έναντι του ευρώ στα 1,174 ευρώ. Στο μεταξύ χθες Τετάρτη η στερλίνα είχε διολισθήσει σε χαμηλό διετίας έναντι του δολαρίου, καταδεικνύοντας τις ανησυχίες της αγοράς για το ενδεχόμενο ύφεσης και την επίπτωση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων.

Η Τρας γυρίζει από το Μπαλί

Η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο από το Μπαλί της Ινδονησίας, όπου μετέβη για τη συνάντηση των G20. Και όπως μετέδωσε ο πολιτικός συντάκτης του BBC, Κρις Μέισον, η Τρας αναμένεται να κάνει «σύντομα» δήλωση για τις εξελίξεις. Η μάχη των «δελφίνων» αρχίζει.

Η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού των Συντηρητικών 

Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού των Συντηρητικών όποιος βουλευτής του κόμματος το επιθυμεί μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα με την στήριξη συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων του και μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.  Από εκεί και πέρα η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού έχει δύο φάσεις.

Στην πρώτη, μετά από μια σειρά διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών θα επιλεγούν δύο υποψήφιοι, ενώ στην δεύτερη θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.  Υπεύθυνη για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών είναι η επιτροπή 1922. 



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα