ΑΘΗΝΑ
19:56
|
28.04.2024
Δεν ικανοποίησαν οι απαντήσεις της κατασκευάστριας εταιρείας την εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείται το διαβόητο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus, από κυβερνητικές υπηρεσίες στην Κύπρο, άφησε προ ημερών, με μια «μισή απάντηση» που έδωσε αξιωματούχος της εταιρείας που το παράγει.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ και αντιπροέδρου της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το Pegasus, Γιώργου Γεωργίου, Χαΐμ Γκελφάντ αξιωματούχος της NSO Group, «μάσησε» αρκετά τα λόγια του.

«Όσον αφορά στο ερώτημα ποιος χρησιμοποιεί -αν το πράττει- το σύστημα στην Κύπρο, δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό. Σχετικά με το αν πουλήθηκε κάτι μέσω Κύπρου, έχω ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι δεν πουλήσαμε ποτέ και δεν θα πουλήσουμε ποτέ το Pegasus μέσω Κύπρου», περιορίστηκε να πει.

Η ισραηλινή εταιρεία spyware NSO Group είπε στους Ευρωπαίους νομοθέτες ότι τουλάχιστον πέντε χώρες της ΕΕ έχουν χρησιμοποιήσει το λογισμικό της και η εταιρεία έχει τερματίσει τουλάχιστον μία σύμβαση με χώρα μέλος της ΕΕ μετά από κατάχρηση του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus.

Με τις ανησυχίες για τον ρόλο της Κύπρου σε ένα παιχνίδι διεθνούς κατασκοπείας να εντείνονται στο μικροσκόπιο τίθεται ξανά, σύμφωνα με την Cyprus Times, και η υπόθεση του 2019 που αφορά το περιβόητο κατασκοπευτικό βαν, με σκοπό να διαφανεί κατά πόσο μέσα σε αυτό υπήρχε ή δεν υπήρχε το Pegasus. Ερευνώνται επίσης και ζητούνται απαντήσεις ως προς το πώς χειρίστηκε η Κύπρος αυτό το ζήτημα και αν το χειρίστηκε με επάρκεια, μέσα από μια σωστή δικαστική δεοντολογία, στη βάση ποιου δικαίου και εάν το εθνικό δίκαιο της Κύπρου συνάδει με ευρωπαϊκά δεδομένα.

Όπως είχε αναφερθεί σε παλαιότερα δημοσιεύματα, στο επίμαχο βίντεο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Forbes, στο οποίο εμφανιζόταν ο ιδιοκτήτης της Wispear, Tal Dilian, να διαφημίζει τις κατασκοπευτικές υποδομές που διαθέτει στη Λάρνακα, μεταξύ των οποίων και το μαύρο βαν που μπορούσε να υποκλέψει δεδομένα από κινητά, το λογισμικό που διέθετε το βαν φέρεται να είχε κωδικοποιηθεί από την NSO.

Πάντως, όπως ανέφεραν άνθρωποι που γνωρίζουν δεδομένα για την υπόθεση όταν κλήθηκαν από τη Cyprus Times, ο κλοιός στενεύει και μόνο απίθανο δεν είναι το επόμενο διάστημα να ακούσουμε και να δούμε πολλά σε σχέση με χρήση του Pegasus ακόμα και από κυβερνητικές υπηρεσίες της Κύπρου.

Ακόμα και πληροφορίες που φτάνουν ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συστάθηκε και διεξάγει έρευνες επί τούτου, φαίνεται να οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα