ΑΘΗΝΑ
19:28
|
25.09.2022
Τέσσερις Συντηρητικοί και ένας… περίπου Εργατικός που έφυγαν νωρίς από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι ο πρώτος και σίγουρα δεν θα είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που διώχνεται από το καράβι, πριν αυτό βουλιάξει, μετά από ανταρσία του πληρώματός του. Ο βρετανικός «Γκάρντιαν» συνέλεξε τα τελευταία λόγια όλων των πρώην πρωθυπουργών της χώρας που αναγκάστηκαν σε «έξωση» από την πρωθυπουργική οικία, στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ του Λονδίνου.

Τελευταία λόγια που εν πολλοίς είναι ενδεικτικά της πολιτικής ποιότητας του κάθε Βρετανού πρώην Πρωθυπουργού. Μπόρις Τζόνσον, Τερέζα Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον, Τόνι Μπλερ και η «Σιδηρά» Μάργκαρετ Θάτσερ είναι οι πέντε που δεν ολοκλήρωσαν τη θητεία τους στον πρωθυπουργικό θώκο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μπόρις Τζόνσον: το τέλος ήρθε στις 7 Ιουλίου του 2022. Αφορμή το Partygate, οι υποθέσεις Πίντσερ και Όουεν Πάτερσον, η ανακαίνιση της συζύγου Κάρι, η κάλυψη σεξουαλικών σκανδάλων αλλά και ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, η Βόρεια Ιρλανδία, η Ουκρανία με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στο βάθος η αφύπνιση του «συνδικαλιστικού τέρατος» για τους Βρετανούς Συντηρητικούς που συνήθως «παραλύει» το νησί με απεργίες διαρκείας.

Τι είπε; Παραιτήθηκε χωρίς να πει τη λέξη παραιτούμαι. Χρησιμοποίησε μάλιστα ίσως την πιο κλισέ παγκοσμίως φράση: «Στην πολιτική ουδείς αναντικατάστατος». Εξέφρασε την ελπίδα ο διάδοχός του να είναι το ίδιο αφοσιωμένος σε αυτό το έργο όσο ήταν ο ίδιος! Μάθαμε επίσης ότι το να είσαι ο πρωθυπουργός στη Βρετανία είναι «η καλύτερη δουλειά στον κόσμο».

Τερέζα Μέι: το τέλος ήρθε 7 Ιουνίου του 2019. Αφορμή αποκλειστικά και μόνο το Brexit και οι υποχωρήσεις που την κατηγόρησαν πως έκανε προς όφελος των Βρυξελλών και όχι του νησιού. Η Τερέζα δεν στιγματίστηκε από σεξουαλικά ή άλλα σκάνδαλα.

Τι είπε; Η Τερέζα Μέι δάκρυσε! Θύμισε στον βρετανικό λαό (λες και πάσχουν από απώλεια μνήμης) ότι ήταν η δεύτερη γυναίκα Πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας τονίζοντας πως δεν θα είναι η τελευταία. Όντως σήμερα η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, και η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, φιλοδοξούν να βρεθούν στην ηγεσία των Τόρηδων στη θέση του παραιτηθέντος Τζόνσον. Προς τιμήν της είπε ότι ήταν τιμή της να υπηρετήσει τους Βρετανούς από τη θέση της Πρωθυπουργού.

Ντέιβιντ Κάμερον: το τέλος ήρθε 12 Ιουλίου του 2016. Αφορμή το δημοψήφισμα για το Brexit. Ο «ευρωπαϊστής» Κάμερον έπαιξε το χαρτί της διάσωσης της πολιτικής καριέρας του με το δημοψήφισμα και το έχασε.

Τι είπε; Στα τελευταία του λόγια έξω από την Ντάουνινγκ αρνήθηκε μετά βδελυγμίας ότι χώρισε τη χώρα σε δύο στρατόπεδα (Brexit και Bremain) για να μείνει ο ίδιος στην εξουσία. Στην περίπτωση Κάμερον «ο χαμένος τα παίρνει όλα» δεν ίσχυσε. Βέβαια αφού δημιούργησε μια σχεδόν εμφυλιακή κατάσταση στο νησί έδωσε την «καυτή πατάτα» που ο ίδιος έβαλε στη φωτιά στην Τερέζα Μέι.

Τόνι Μπλερ: το τέλος ήρθε στις 27 Ιουνίου του 2007. Ο πρωθυπουργός της Cool Britannia, o Τόνι που έβαλε τους Εργατικούς ξανά στον χάρτη της εξουσίας, έφυγε γιατί κατάφερε να τους ξαναρίξει στα τάρταρα από τα οποία δεν έχουν ακόμα ανακάμψει. Σύρθηκε στον πόλεμο στο Ιράκ με ψέματα και το γνώριζε. Γύρισε την πλάτη του στην «καρδιά» της πολιτικής των Εργατικών για να τους μεταλλάξει και έγινε ο αρχιερέας της επικοινωνιακής πολιτικής (spin0 στον κόσμο. Η ανταρσία ήταν μονόδρομος.

Τι είπε; «Μπορεί να έσφαλα αλλά έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν το σωστό για τη χώρα». Αλαζόνας μέχρι το τέλος. «Ευχαριστώ τον βρετανικό λαό για όλα όσα πέτυχα και ζητώ συγγνώμη για τις φορές που δεν στάθηκα στο ύψος των περιστάσεων». Αλλά λάθος ουδέν! Ψέμα ουδέν για τον phony Tony.

Μάργκαρετ Θάτσερ: το τέλος ήρθε 28 Νοεμβρίου του 1990. Η μόνη χειμερινή «έξωση», η μόνη τόσο λακωνική. Αφορμή ήταν ότι η πάντα συγκρουσιακή «Σιδηρά Κυρία» είχε κουράσει σε σημείο κορεσμού τους Βρετανούς και το κόμμα της.

Τι είπε; Σχεδόν δάκρυσε μιλώντας για τα «υπέροχα 11,5 χρόνια» στην Ντάουνινγκ. Και φυσικά για την Μάργκαρετ Θάτσερ το Ηνωμένο Βασίλειο του 1990 ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που βρήκε το 1979. Αυτά είπε, αντίο και ανακούφιση για όλους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Τα Εξάρχεια θα μείνουν γειτονιά»

Το φωτορεπορτάζ του Κυριάκου Φίνα από την πορεία κόντρα στην κατασκευή του μετρό στην ιστορική πλατεία. Τα συνθήματα που ακούστηκαν και τα επεισόδια που ακολούθησαν.
ΣΥΝΑΦΗ

Υπογραφή πρωτοκόλλου για τον τερματισμό της σύγκρουσης Κιργιστάν-Τατζικιστάν

Ανοιχτή επιστολή Μαδούρο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Το Ιράν διαμαρτύρεται στον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου

Το κινέζικο πραξικόπημα που δεν ήταν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα