ΑΘΗΝΑ
00:59
|
28.04.2024
Απέρριψε την «φρενήρη κριτική της Δύσης» στον πόλεμο στην Ουκρανία επικρίνοντας τις δυτικές χώρες για τη συγκρουσιακή τους στάση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη διάθεση χωρών-μελών της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών (G20) που δεν ανήκουν στη Δύση για την εξεύρεση «κοινού παρονομαστή» σε διεθνή ζητήματα-κλειδιά όπως η επισιτιστική και η ενεργειακή ασφάλεια διαπίστωσε στο Μπαλί της Ινδονησίας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προτού αποχωρήσει νωρίτερα σήμερα εκνευρισμένος (μετά την ομιλία του στην υπουργική σύνοδο) επιπλήττοντας τους αντιπάλους της Ρωσίας ότι χάνουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν παγκόσμια οικονομικά ζητήματα.

Σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δίνεται έμφαση στην διαπίστωση πως «πολλοί εταίροι της Ρωσίας στο G20 διεμήνυσαν πως είναι απαράδεκτη η απομόνωση της Μόσχας». Και προστίθεται χαρακτηριστικά:

«Έγιναν νηφάλιες εκτιμήσεις για τις αιτίες των οικονομικών σοκ που είναι εκ φύσεως πολυπαραγοντικές συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού που προκλήθηκε από την Δύση στο φόντο της πανδημίας του κορονοϊού, της διασυνοριακής αποσταθεροποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού και της κλιμάκωσης της γεωπολιτικής κατάστασης. Πολλοί εταίροι εξέπεμψαν σαφές σήμα πως είναι απαράδεκτη η απομόνωση της Ρωσίας και πως οι μονομερείς κυρώσεις έχουν αρνητικές συνέπειες».

Στη συνέχεια το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει δύο ζητήματα κλειδιά που τέθηκαν στο επίκεντρο της υπουργικής συνόδου του G20 : α) Η ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ χωρών και β) η κοινή απάντηση στις προκλήσεις στους τομείς της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ απέρριψε κατά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Μπαλί την «φρενήρη κριτική της Δύσης» στον πόλεμο στην Ουκρανία επικρίνοντας τις δυτικές χώρες πως απέφυγαν να ακολουθήσουν την σύσταση της προεδρίας του G20 «να ασχοληθούν με ζητήματα της διεθνούς οικονομίας».

Στηλίτευσε επίσης την άρνηση του Αμερικανού ομολόγου του Άντονι Μπλίνκεν να τον συναντήσει στο περιθώριο της συνόδου λέγοντας πως η Ρωσία δεν θα τρέξει πίσω από τις ΗΠΑ για μία συνάντηση γιατί δεν είναι αυτή που έχει εγκαταλείψει τις επαφές αλλά οι ΗΠΑ. Σε μία κίνηση σαφούς αντίδρασης στην επιθετική στάση δυτικών χωρών ο Λαβρόφ επέλεξε να αποχωρήσει αμέσως μετά την ομιλία που εκφώνησε στη σύνοδο ώστε να μην είναι παρών στην επόμενη παρέμβαση που είχε προγραμματιστεί να γίνει από την Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ. Στη συνέχεια αφού πραγματοποίησε στο περιθώριο της συνόδου επαφές με Αφρικανούς και Ασιάτες ομολόγους του ανακοινώθηκε πως ο Λαβρόφ θα αποχωρήσει παραλείποντας τις απογευματινές συνεδριάσεις και το επίσημο δείπνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα