ΑΘΗΝΑ
10:39
|
04.05.2024
Το ρωσικό βέτο σταματά την αποστολή βοήθειας στην επαρχία Ιντλίμπ που τελεί υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ναυάγησαν» απόψε οι προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παράταση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας σε κατοίκους περιοχών της βορειοδυτικής Συρίας που τελούν κυρίως υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Αιτία στάθηκε η άσκηση βέτο από τη μεριά της Ρωσίας, η οποία εδώ και μήνες είχε προειδοποιήσει πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη εκπνέει την Κυριακή, 10 Ιουλίου, η προθεσμία για την αποστολή βοήθειας σε τρόφιμα και άλλα βασικά είδη από το μεθοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, που βρίσκεται στα τουρκο-συριακά σύνορα και αφορά την προώθηση αρωγής στην επαρχία Ιντλίμπ.

Η βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ παραμένει ως σήμερα κυρίως προπύργιο της Αλ Κάιντα, του Ισλαμικού Κράτους και τουρκόφιλων μισθοφόρων του «Συριακού Εθνικού Στρατού» με τις πλάτες του τουρκικού στρατού αλλά και δυτικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, κ.α).

Παρά το αποψινό αποτέλεσμα ψηφοφορίας οι πρέσβειρες Νορβηγίας Μόνα Τζάουλ και ΗΠΑ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας ώστε να μην σταματήσει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από το πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα.

Το δυτικό σχέδιο απόφασης που προωθήθηκε από Νορβηγία και Ιρλανδία πήρε 13 ψήφους υπέρ, μία κατά (από τη μεριά της Ρωσίας που ισοδυναμεί με βέτο) ενώ η Κίνα απείχε.

Ωστόσο, ούτε το εναλλακτικό σχέδιο απόφασης που υπέβαλε ακολούθως η Ρωσία είχε τύχη καθώς μόλις δύο χώρες ψήφισαν υπέρ, τρεις κατά και 10 απείχαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ιρανικό Ναυτικό

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γιατί η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ είναι καμπή στο Ρωσοουκρανικό

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών στόχων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα