Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι συναντήθηκαν το Σάββατο για τις πρώτες κατ’ ιδίαν συνομιλίες από τον Οκτώβριο μετά τη συμμετοχή τους στη σύνοδο κορυφής της G20 όπου ο κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης ηγήθηκε των προσπαθειών να πιέσει τη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Associated Press.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Γουάνγκ στο Μπαλί της Ινδονησίας, συμπεριλαμβανομένης μιας πρωινής συνεδρίας συνομιλιών και ενός γεύματος εργασίας, έχει στόχο να διατηρήσει σταθερή τη δύσκολη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα και να αποτρέψει την ακούσια στροφή της σε σύγκρουση.
«Δεν υπάρχει υποκατάστατο της διπλωματίας πρόσωπο με πρόσωπο… και σε μια τόσο περίπλοκη και συνεπακόλουθη σχέση όπως αυτή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, υπάρχουν πολλά να συζητηθούν», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στην αρχή της συνάντησης.
«Ανυπομονούμε πολύ για μια παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση», είπε.
Ο Μπλίνκεν αναμένεται να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις προς την Κίνα να μην υποστηρίξει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι δύο πλευρές θα αντιμετωπίσουν επίμαχα ζητήματα που περιλαμβάνουν την Ταϊβάν, τις εκτεταμένες διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, την επέκταση της επιρροής της στον Ειρηνικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους εμπορικούς δασμούς.
Ωστόσο, και οι δύο πλευρές μοιράζονται ενδιαφέρον να διατηρηθεί η σχέση σταθερή και ο Μπλίνκεν και οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να μιλήσουν ξανά τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που πιθανότατα θα εξετάσει η συνάντηση του Σαββάτου.
«Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύο μεγάλες χώρες, επομένως είναι απαραίτητο για τις δύο χώρες να διατηρήσουν κανονικές ανταλλαγές», είπε ο Γουάνγκ στους δημοσιογράφους.
«Ταυτόχρονα, πρέπει να μιλήσουμε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σχέση θα συνεχίσει να προχωρά στον σωστό δρόμο», είπε ο Γουάνγκ.
Ο Ντάνιελ Ράσελ, κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ για την Ανατολική Ασία υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει στενή επαφή με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, είπε ότι πιστεύει ότι βασικός στόχος της συνάντησης θα ήταν η διερεύνηση της πιθανότητας μιας προσωπικής συνάντησης μεταξύ Μπάιντεν και Σι – το πρώτο τους ως ηγέτες, πιθανώς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί τον Νοέμβριο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλούν την Κίνα τον κύριο στρατηγικό της αντίπαλο και ανησυχούν ότι μπορεί μια μέρα να επιχειρήσει να καταλάβει το αυτοδιοικούμενο δημοκρατικό νησί της Ταϊβάν, όπως ακριβώς η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ για την Ανατολική Ασία, Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει μια «ειλικρινή» ανταλλαγή με τον Γουάνγκ και είπε ότι θα ήταν άλλη μια ευκαιρία «να μεταφέρουμε τις προσδοκίες μας σχετικά με το τι θα περιμέναμε να κάνει και να μην κάνει η Κίνα στο πλαίσιο αυτό – της Ουκρανίας».
Λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το Πεκίνο και η Μόσχα ανακοίνωσαν μια συνεργασία «χωρίς όρια». Ωστόσο, αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν έχουν δει την Κίνα να αποφεύγει τις σκληρές κυρώσεις υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία ή να της παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ωστόσο, η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας και επέκρινε τις σαρωτικές κυρώσεις.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, σε περίπτωση που η Κίνα αρχίσει να προσφέρει υλική υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, την οποία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την υποβάθμιση του ουκρανικού στρατού, αν και το Κίεβο απαντά ότι πρόκειται για αρπαγή εδάφους ιμπεριαλιστικού τύπου.
Παρά τη στρατηγική τους αντιπαλότητα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου παραμένουν σημαντικοί εμπορικοί εταίροι και ο Μπάιντεν σκέφτεται να καταργήσει τους δασμούς σε μια σειρά κινεζικών προϊόντων για να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, με τον έλεγχο του Κογκρέσου στο επίκεντρο.