ΑΘΗΝΑ
06:17
|
31.01.2023
Χιλιάδες αρχεία που διέρρευσαν αποκαλύπτουν πως η Uber είχε σχέση με κορυφαίους πολιτικούς και πόσο μακριά έφτασε για να αποφύγει τη δικαιοσύνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες αρχεία που διέρρευσαν έχουν αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο η Uber είχε σχέση με κορυφαίους πολιτικούς και πόσο μακριά έφτασε για να αποφύγει τη δικαιοσύνη, αναφέρει το BBC.

Αναφέρουν λεπτομερώς την εκτεταμένη βοήθεια που έλαβε η Uber από ηγέτες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και η πρώην επίτροπος της ΕΕ Νίλι Κρους. Δείχνουν επίσης πώς το πρώην αφεντικό της εταιρείας ταξί διέταξε προσωπικά τη χρήση ενός «διακόπτη έκτακτης ανάγκης» για να αποτρέψει την πρόσβαση της αστυνομίας στους υπολογιστές.

Η Uber λέει ότι «η συμπεριφορά της στο παρελθόν δεν ήταν σύμφωνη με τις σημερινές αξίες» και είναι μια «διαφορετική εταιρεία» σήμερα. Τα αρχεία Uber είναι ένας θησαυρός με περισσότερες από 124.000 εγγραφές, συμπεριλαμβανομένων 83. لعبة عجلة النقود 000 email και 1.000 άλλων αρχείων που περιλαμβάνουν συνομιλίες, που εκτείνονται από το 2013 έως το 2017. موقع مراهنات

Διέρρευσαν στον Guardian και κοινοποιήθηκαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων και σε έναν αριθμό οργανισμών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του BBC Panorama. Αποκαλύπτουν, για πρώτη φορά, πώς μια προσπάθεια λόμπι και δημοσίων σχέσεων 90 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στρατολόγησε φιλικούς πολιτικούς για να βοηθήσουν στην εκστρατεία της να αναστατώσει τον κλάδο των ταξί στην Ευρώπη.

Ενώ οι Γάλλοι οδηγοί ταξί διοργάνωσαν μερικές φορές βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της Uber, ο κ. Μακρόν -τώρα πρόεδρος- είχε ονομαστικούς όρους με το αμφιλεγόμενο αφεντικό της Uber Τράβις Κάλανικ και του είπε ότι θα μεταρρυθμίσει τους νόμους προς όφελος της εταιρείας.

Οι αδίστακτες επιχειρηματικές μέθοδοι της Uber ήταν ευρέως γνωστές, αλλά για πρώτη φορά τα αρχεία δίνουν μια μοναδική εσωτερική εικόνα των μεγάλων προσπαθειών που έκανε για την επίτευξη των στόχων της.

Δείχνουν πώς η πρώην επίτροπος ψηφιακής τεχνολογίας της ΕΕ Νίλι Κρους, μία από τις κορυφαίους αξιωματούχους των Βρυξελλών, βρισκόταν σε συνομιλίες για να ενταχθεί στην Uber πριν λήξει η θητεία της – και στη συνέχεια άσκησε κρυφά πιέσεις για την εταιρεία, σε ενδεχόμενη παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας της ΕΕ.

Εκείνη την εποχή, η Uber δεν ήταν απλώς μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον κόσμο – ήταν μια από τις πιο αμφιλεγόμενες, με δικαστικές υποθέσεις, ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση και σκάνδαλα παραβίασης δεδομένων.

Τελικά οι μέτοχοι δεν άντεχαν άλλο και ο Τράβις Κάλανικ αναγκάστηκε να αποχωρήσει το 2017. بوكر عربي

Η Uber λέει ότι ο αντικαταστάτης του, ο Ντάρα Κοσροουσάχι έπρεπε «να μεταμορφώσει κάθε πτυχή του τρόπου λειτουργίας της Uber» και «έχει εγκαταστήσει τους αυστηρούς ελέγχους και τη συμμόρφωση που απαιτούνται για να λειτουργεί ως δημόσια εταιρεία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναπάντητα ερωτήματα μετά τον εντοπισμό της σορού 15χρονου Κινέζου

Και στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, ο Ζελένσκι

Συντριβή Phantomََ: Ελπίζουν σε ένα θαύμα…

Στη Χάγη οι κόντρες Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα