Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε την Κυριακή την Κίνα και τα μέλη του μπλοκ της Νοτιοανατολικής Ασίας ASEAN να ασκήσουν πίεση στους κυβερνώντες της Μιανμάρ να επιστρέψουν στη δημοκρατία και να την θέσουν υπόλογη για μια ειρηνευτική συμφωνία που συμφωνήθηκε με την ομάδα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
«Είναι καθήκον της Κίνας και προς το συμφέρον της Κίνας να δει τη Βιρμανία να επιστρέφει στον δρόμο που ακολουθούσε», είπε ο Μπλίνκεν, χρησιμοποιώντας το προηγούμενο όνομα της χώρας.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Μπανγκόκ κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στην Ασία, ο Μπλίνκεν κάλεσε τα μέλη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) να θέσουν την κυβέρνηση της Μιανμάρ υπόλογη για την ειρηνευτική συμφωνία «συναίνεσης πέντε σημείων».
«Η περιφερειακή υποστήριξη για την τήρηση του καθεστώτος στη συναίνεση των πέντε σημείων που αναπτύχθηκε από την ASEAN είναι κρίσιμη – αυτό δεν συνέβη», είπε ο Μπλίνκεν.
“Οι χώρες της ASEAN πρέπει να θέσουν υπόλογο το καθεστώς για αυτό… να συνεχίζουν να απαιτούν τον τερματισμό της βίας και την απελευθέρωση των κρατουμένων», πρόσθεσε.
Τα εννέα μέλη του ASEAN και ο αρχηγός της χούντας της Μιανμάρ Μιν Αούνγκ Χλάινγκ τον περασμένο Απρίλιο υπέγραψαν συμφωνία που περιελάμβανε άμεση παύση της βίας και διάλογο μεταξύ όλων των μερών.
«Δεν υπήρξε καμία θετική κίνηση σε αυτό».
Ο στρατός της Μιανμάρ έχει αυξήσει την πίεση εναντίον των στρατών των εθνοτικών μειονοτήτων μετά το πραξικόπημα του περασμένου έτους και αντιμετωπίζει αντίσταση σε πολλαπλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων πολιτοφυλακής που συμμάχησαν με την ανατρεπόμενη κυβέρνηση.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ταϊλάνδη χτύπησε μαχητικά μετά την παραβίαση του αεροσκάφους της Μιανμάρ στον εναέριο χώρο της στα βορειοδυτικά της χώρας.
Η Μιανμάρ μοιράζεται σύνορα 2.400 χιλιομέτρων με την Ταϊλάνδη, μεγαλύτερα απ’ ότι με οποιονδήποτε γείτονα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊλάνδη υπέγραψαν την Κυριακή συμφωνίες για την εμβάθυνση των ήδη ισχυρών δεσμών των χωρών, καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της διευρυνόμενης επιρροής της Κίνας στην Ασία.
Η επίσκεψη του Μπλίνκεν έρχεται μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στην Ινδονησία στο περιθώριο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών της G20.
Ο Κινέζος Γουάνγκ έχει εμπλακεί σε έντονη διπλωματία σε όλη την Ασία τις τελευταίες εβδομάδες και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Πραγιούθ Τσαν-ότσα την Τρίτη.
Ο Μπλίνκεν πέρυσι ανέβαλε ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη, τον παλαιότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ασία, αφού διέκοψε μια περιφερειακή περιοδεία όταν βρέθηκε κρούσμα COVID-19 στο σώμα Τύπου που τον συνόδευε.
Μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, ο Πραγιούθ είπε ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών «συνεχίζει να αυξάνεται σε δυναμική».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να στηρίξει τους δεσμούς με μια περιοχή που είχε καταστεί αβέβαιη για τη δέσμευση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παραμέλησης υπό τον προκάτοχο του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ. Εκείνη την εποχή, η Κίνα επέκτεινε την επιρροή της ενώ ωθούσε τις επενδύσεις και την εμπορική ολοκλήρωση.
Μετά την Ταϊλάνδη, θα κάνει μια απρογραμμάτιστη στάση στο Τόκιο για να εκφράσει συλλυπητήρια στον ιαπωνικό λαό μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι ο Μπάιντεν και ο Σι θα μιλήσουν τις επόμενες εβδομάδες
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν τις επόμενες εβδομάδες.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου στην Ταϊλάνδη εάν ο Μπάιντεν και ο Σι θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση ως ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί τον Νοέμβριο, ο Μπλίνκεν είπε ότι δεν μπορεί να πει τι μπορεί να συμβεί τότε.
Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να πει ποιον θα στείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη σύνοδο κορυφής της APEC στην Ταϊλάνδη τον ίδιο μήνα.
«Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο Σι και τον Πρόεδρο Μπάιντεν, προσδοκούμε ότι θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν τις επόμενες εβδομάδες και δεν μπορώ να μιλήσω για το τι μπορεί να συμβεί το φθινόπωρο», είπε ο Μπλίνκεν απαντώντας σε ερώτηση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλούν την Κίνα τον κύριο στρατηγικό της αντίπαλο και λένε ότι η δέσμευση υψηλού επιπέδου είναι σημαντική για να διατηρηθεί σταθερή η δύσκολη σχέση με το Πεκίνο και να αποτραπεί μια ακούσια στροφή σε σύγκρουση.
Απαντώντας σε μια ξεχωριστή ερώτηση, ο Μπλίνκεν είπε: «Ενώ ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε στη σύνοδο κορυφής της APEC… Δεν μπορώ να μιλήσω ακόμη για το ποιος θα συμμετάσχει, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πάρα πολύ παρούσες.»
Ο Μπλίνκεν μίλησε μια ημέρα μετά από μια συνάντηση άνω των πέντε ωρών με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας, όπου πήγε για μια συγκέντρωση των υπουργών Εξωτερικών της G20.
Τόσο ο Μπλίνκεν όσο και ο Γουάνγκ περιέγραψαν τις συνομιλίες του Σαββάτου -την πρώτη τους προσωπική συζήτηση από τον Οκτώβριο- ως «ειλικρινείς», ενώ τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Γουάνγκ είπε στον Μπλίνκεν ότι η κατεύθυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας κινδύνευε να παρασυρθεί περαιτέρω λόγω ενός προβλήματος με τις αντιλήψεις των Η.Π.Α.
Ο Μπλίνκεν εξέφρασε ανησυχία μετά τις συνομιλίες για την «ευθυγράμμιση» της Κίνας με τη Ρωσία και επέκρινε ευθέως τη σχέση του Σι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στα τέλη Ιουνίου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν και ο Σι αναμένεται να μιλήσουν ξανά τις επόμενες εβδομάδες και ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται στη συνάντηση με τον Γουάνγκ να προσπαθήσουν να το επιβεβαιώσουν και να διερευνήσουν την πιθανότητα συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο, ίσως στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 τον Νοέμβριο.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ο Γουάνγκ Γι είπε στον Ταϊλανδό ομόλογό του κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ταϊλάνδη την Τρίτη ότι ο Σι, ο οποίος δεν έχει εγκαταλείψει την Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής της APEC εάν δεν έχει άλλες υποχρεώσεις.