ΑΘΗΝΑ
14:46
|
18.04.2024
Ρωσική εφημερίδα που συντάσσεται στην Δυτική Ευρώπη εκτιμά η Ρωσία ενδέχεται να έχει χάσει το 10-11% του αρχικού στρατιωτικού δυναμικού της, δηλαδή 15-17.000 μάχιμους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον πιθανό θάνατο έως 17.000 Ρώσων στρατιωτικών από τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτιμά βάση εκτενούς έρευνας για το κόστος του πολέμου η ρωσόφωνη εφημερίδα Novaya Gazeta Europe που συντάσσεται εκτός Ρωσίας.

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει με βάση αφενός τις αποζημιώσεις που δίνονται σε οικογένειες στρατιωτικών που έπεσαν στα πεδία της μάχης και αφετέρου βάση της σημαντικής αύξησης των στρατιωτικών δαπανών που υπολογίζεται πως αφορούν ένα στα τρία ρούβλια του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για τις αποζημιώσεις στις οικογένειες πεσόντων στρατιωτικών αυτές ξεπέρασαν τα 113 δισεκατομμύρια ρούβλια ( 1.828.348.495 ευρώ). Από το ποσό αυτό έχουν ήδη καταβληθεί αποζημιώσεις 89 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (1.440.026.691 ευρώ).

Russia ‘struggling’ to give troops in Ukraine breaks from combat: UK intelligence

Αυτό σημαίνει, με βάση τις αποζημιώσεις που δίνονται για τον κάθε στρατιωτικό που σκοτώθηκε ή τραυματίσθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι η Ρωσία ενδέχεται να έχει χάσει το 10-11% του αρχικού στρατιωτικού δυναμικού της, που συμμετείχε από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ( δηλαδή 15-17.000 μάχιμους από τον «στρατό εισβολής» των 150.000 στρατιωτικών, υπολογίζει η εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe στην έρευνα της με τίτλο «Πληρώστε του δικούς μου Ισκαντέρ» (πυραύλους) και υπότιτλο «Πως ξοδεύει η Ρωσία τα υπέρμετρα έσοδα από το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι πολλά θύματα του πολέμου δεν λαμβάνουν αποζημίωση, επειδή όπως γράφει η γραφειοκρατία του στρατού θεωρεί ότι «αν δεν υπάρχει σορός» δεν μπορεί να υπάρχει και αποζημίωση. Οι αποζημιώσεις καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση και οι νομικοί λένε ότι υπάρχουν εκατοντάδες εκκλήσεις από άτομα που οι αποζημιώσεις τους έχουν απορριφθεί λόγω τραυματισμού.

Συνολικά για τον στρατό, τη Ρωσική Εθνική φρουρά και τα μυστικά κονδύλια του προϋπολογισμού μέσα σ ένα εξάμηνο έχουν δαπανηθεί 3,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια (58.248.270.633 ευρώ), ποσό κατά ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια μεγαλύτερο σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται οι αγορές όπλων και οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών. Κατά την διάρκεια του έτους οι δαπάνες αυτές μπορούν όπως εκτιμά, να φθάσουν τα 8,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια (132.676.616.442 ευρώ).

Οι απώλειες του στρατιωτικού εξοπλισμού είναι ένα άλλο θέμα που θίγει η έρευνα, η οποία επισημαίνει ότι η Ρωσία θα χρειασθεί από τρία έως δέκα χρόνια για να αποκαταστήσει των αριθμό των πυραύλων, των αεροσκαφών και των τεθωρακισμένων που υπήρχαν πριν την έναρξη του πολέμου της 24ης Φεβρουαρίου. Εάν ο πόλεμος παραταθεί, το διάστημα αυτό θα γίνει μεγαλύτερο. Πολύ περισσότερο που η κυρώσεις σε τομείς σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να κάνουν τις απώλειες κατ’ αρχήν αναντικατάστατες.

Από την άλλη επισημαίνει πως ο πόλεμος δεν έφερε μόνο πρόσθετες κρατικές δαπάνες, αλλά και υπέρμετρα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η τιμή τους ανέβηκε απότομα εξαιτίας των φόβων ότι η Ρωσία θα σταματήσει τον ανεφοδιασμό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι άμεσες δαπάνες της Ρωσίας για τον πόλεμο να καλύπτονται από τα πρόσθετα έσοδα.

Μόνο τον Απρίλιο, στα ταμεία του κρατικού προϋπολογισμού εισέρρευσε σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια από τα πρόσθετα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πρόκειται για κονδύλια που υπερβαίνουν τα εκτιμώμενα έσοδα στα οποία βασίστηκε ο προϋπολογισμός του 2022.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την αρχειοθέτηση της μήνυσης συγγενών κατά Τριαντόπουλου

Προσφυγή στο ΣτΕ για την κατάργηση των απογευματινών χειρουργείων

ΗΠΑ: Ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για τη προστασία δεδομένων εγκεφαλικής δραστηριότητας

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η 6ήμερη εργασία από Ιούλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα