ΑΘΗΝΑ
02:34
|
03.05.2024
Έντεκα έως τώρα οι υποψήφιοι για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανακοίνωσε, χθες Κυριακή το βράδυ, την υποψηφιότητά της για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από σειρά σκανδάλων.

«Θα δώσω τη μάχη σε αυτήν την εκλογική διαδικασία ως συντηρητική και θα κυβερνήσω ως συντηρητική», τόνισε η 46χρονη υπουργός σε άρθρο της στην εφημερίδα Daily Telegraph προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι έχει ένα πολύ ξεκάθαρο όραμα για το πού πρέπει να βρίσκεται η χώρα και την αποφασιστικότητα να το υλοποιήσει, ενώ δεν παρέλειψε να υποσχεθεί περικοπή φόρων από την πρώτη μέρα της πιθανής πρωθυπουργίας της.

Η κ. Τρας πρροστέθηκε σε άλλους δέκα υποψηφίους στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και κατά συνέπεια την πρωθυπουργία, δεδομένου ότι αυτό είναι το κόμμα που διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η υποψηφιότητας της, ακολούθησε εκείνην της πρώην υπουργού Άμυνας Πένυ Μορντάντ, επεκτείνοντας την κούρσα της διαδοχής στους 11 υποψήφιους.

Πρώιμο φαβορί, ανάμεσά τους, εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος ξεκίνησε την εκστρατεία του την Παρασκευή αφού βοήθησε στην έναρξη της «εξέγερσης» του υπουργικού συμβουλίου που οδήγησε στην αναγκαστική παραίτηση του Τζόνσον την Πέμπτη.

Η πιθανή πολύμηνη επίπονη εκστρατεία για τη διαδοχή πρόκειται να επισημοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής προκειμένου να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα και οι κανόνες.

Σύμφωνα με αναφορές, είναι πιθανόν η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων να οριστεί στο απόγευμα της Τρίτης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα