ΑΘΗΝΑ
13:06
|
16.04.2024
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών προβλέπει σχέδιο για κοινή αγορά στη Μέση Ανατολή αλλά και κινήσεις βελτίωσης των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την προσδοκία πως η περιοδεία που ξεκινά αύριο (Τρίτη) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε Ισραήλ, Δυτική Όχθη και Σαουδική Αραβία θα οδηγήσει στην δημιουργία μίας κοινής αγοράς στη Μέση Ανατολή που θα συμπεριλαμβάνει την Σαουδική Αραβία.

Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο της ισραηλινής εφημερίδας Calcalist ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την προσδοκία πως θα δημιουργήσει σε μία «νέα, κοινή αγορά στην Μέση Ανατολή και αυτό συνιστά μία μεγάλη πρόκληση».

«Θα αλλάξει την πραγματικότητα εδώ από τη μία άκρη στην άλλη, και στον τομέα της ασφάλειας και στον τομέα της οικονομίας. Γι’ αυτό ελπίζω πως η έμφαση στη διάρκεια της επίσκεψης Μπάιντεν θα δοθεί στη δημιουργία αυτής της νέας αγοράς στην Μέση Ανατολή».

Πρόσθεσε πως η ομαλοποίηση  σχέσεων με τέσσερις Αραβικές χώρες (ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Σουδάν, Μαρόκο) έγινε με τις ευλογίες της σαουδαραβικής μοναρχίας.

Tι είπε ο Τζέικ Σάλιβαν για την περιοδεία Μπάιντεν

Απόψε, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας κάνοντας δηλώσεις για το επικείμενο ταξίδι του Μπάιντεν στην Μέση Ανατολή ανήγγειλε ότι θα δοθεί έμφαση στον τομέα της ασφάλειας, της οικονομίας, των οπλικό συστημάτων, της επισιτιστικής ασφάλειας, της ενεργειακής «εξασφάλισης» των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή με στόχο την προώθηση «καθαρής ενέργειας».

Επιβεβαίωσε πως η ασυνήθιστη επιλογή του Αμερικανού προέδρου να μεταβεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας από το Τελ Αβίβ λέει πολλά. Απέφυγε να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις Λίμπερμαν περί κοινής αγοράς στη Μέση Ανατολή προτείνοντας στους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις από τις συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου στην περιοχή.

Ανήγγειλε επίσης την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης του προέδρου Μπάιντεν με αξιωματούχους από ΗΑΕ, Ινδία και Ισραήλ στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ με κύριο θέμα την επισιτιστική ασφάλεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα