ΑΘΗΝΑ
21:59
|
26.04.2024
Εκτενείς συνεντεύξεις των πανεπιστημιακών Μάζη και Γρίβα για τα σχέδια Ερντογάν φιλοξενεί το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Le Point.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεντεύξεις με επιχειρήματα που καταρρίπτουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς και προσπάθειες αναθεωρητισμού συνόρων σε βάρος της Ελλάδας έδωσαν στο γνωστό γαλλικό περιοδικό Le Point οι γνωστοί Έλληνες πανεπιστημιακοί καθηγητές διεθνών σχέσεων και γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης και Κώστας Γρίβας.

Στη συνέντευξή του ο καθηγητής Ιω. Μάζης εξηγεί τις κινήσεις της Τουρκίας επιχειρώντας να θέσει προ των ευθυνών τους το ΝΑΤΟ και την ΕΕ καθώς αποδεικνύει πως οι κινήσεις της Άγκυρας πέρα από την εμπρηστική ρητορική επιδιώκουν την κατάργηση της συνθήκης της Λωζάνης στο πλαίσιο σχεδιασμών για συρρίκνωση των εδαφών της ελληνικής επικράτειας και αλλαγής των τουρκο-ελληνικών συνόρων.

Εικόνα

« Ο Ερντογάν ξέρει ότι η νομιμότητα δεν είναι στο πλευρό του. Αλλά γνωρίζει πως η δύναμη μπορεί να δημιουργήσει τον νόμο. Το βρίσκω ανησυχητικό το ότι αυτή η εχθρική συμπεριφορά φέρνει πολιτικά κέρδη» επισημαίνει ο Μάζης, σημαίνοντας συναγερμό στην ΕΕ για την παθητική της στάση έναντι της Άγκυρας. Προειδοποιεί ότι με βατήρα και αυτή την στάση ευρω-ατλαντικής ανοχής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να δημιουργήσει «τετελεσμένα». Προκαλεί επίσης στη συνέχεια την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να απαντήσουν εάν είναι έτοιμες να δώσουν… το μισό Αιγαίο για να σώσουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

Εικόνα

Παρόμοια επιχειρήματα αναπτύσσει στη συνέχεια και έτερος πανεπιστημιακός καθηγητής Κώστας Γρίβας.

Επισημαίνει πως οι Ευρωπαίοι «δεν έχουν καταλάβει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης» και πως η Τουρκία δεν σέβεται πλέον το διεθνές δίκαιο. Τολμά μάλιστα και την πρόβλεψη σεναρίου βάση του οποίου η Τουρκία θα επιχειρήσει θερμό επεισόδιο με στοχο τον ναυτικό αποκλεισμό και την απόβαση στρατού σε συγκεκριμένο νησί, ώστε στη συνέχεια να ζητήσουν… «συμβιβασμό» με το ΝΑΤΟ για χωρισμό του Αιγαίου στη μέση.

Προειδοποιεί πως η Άγκυρα, με την ανάλογη στάση ΕΕ και ΝΑΤΟ, θα επιδιώξει τη μετατροπή της Ελλάδας σε κράτος «δορυφόρο» μέσω υβριδικού πολέμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα