ΑΘΗΝΑ
21:32
|
04.10.2022
Με μια ανακοίνωση-ράπισμα για τον Άδωνι Γεωργιάδη, απάντησε το Δ.Σ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, έπειτα από τις δηλώσεις του για την υπόθεση Novartis.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την οργή των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη για το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου και την κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία του στα όσα προσβλητικά ανέφερε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και τον κατηγορούν ότι εκφράστηκε με «απρεπή αμετροέπεια» και πρόσβαλε τους δικαστικούς λειτουργούς που έλαβαν τις αποφάσεις.

Αφορμή για την αποδοκιμαστική ανακοίνωση υπήρξαν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για το βούλευμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου με το οποίο παραπέμφθηκαν μεν στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αλλά για αδικήματα που δεν σχετίζονται με την πολύκροτη υπόθεση της αποκαλούμενης «σκευωρίας» της Novartis και τη στοχοποίηση δέκα πολιτικών προσώπων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στις επίμαχες δηλώσεις του στην ΕΡΤ  χαρακτήρισε «παράλογο από τη μία άκρη του μέχρι την άλλη» το εν λόγω βούλευμα, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως: «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η αίσθηση του κουκουλώματος και της συναδελφικής αλληλεγγύης που βγαίνει από το βούλευμα αυτό κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Η ιδέα ότι δικαστές θέλουν απλώς να σώσουν τους συναδέλφους τους μου προκαλεί φρίκη…».

Μάλιστα, ο υπουργός ανάπτυξης τόνισε, κλείνοντας με αρκετά έντονο ύφος:

«Πού τα είδαν αυτά γραμμένα, πού τα μάθανε; Εδώ είναι Δημοκρατία, όλοι κρίνονται και οι δικαστές γι’ αυτά που γράφουνε κι ο καθένας αποφασίζει πώς θέλει να τελειώσει την καριέρα του. Σε ντροπή ή σε τιμή, ο καθένας επιλέγει…».

Ως απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη, Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Αθήνα, 11.07.2022

«Ο Υπουργός κ. Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης προέβη, προσφάτως, σε δημόσια δήλωση επ’ ευκαιρία της ομοφώνου κρίσεως του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου περί την ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων και δικαστικών λειτουργών. Η δήλωση έτυχε της πρέπουσας απαντήσεως από τη γραφίδα αρμοδίων, μεταξύ των οποίων η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μολοντούτο, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς τα μέλη της, αισθανόμαστε την ανάγκη να λάβουμε θέση επί της δηλώσεως του κ. Υπουργού. Και τούτο, όχι για να επαυξήσουμε τις δοθείσες απαντήσεις – ήταν τόσο περιεκτικές όσο απαιτούσε η σοβαρότητα της αιτίας που τις προκάλεσε και τόσο σύντομες όσο επέβαλαν οι περιστάσεις – αλλά για να εκφράσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας στην αδόκητη, απρεπή αμετροέπεια με την οποία εκφράσθηκε για τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά και, ονομαστικώς, για τον μέχρι προ ολίγων ημερών (30/6) Πρόεδρο του Δικαστηρίου μας.

Η κριτική των δικαστικών αποφάσεων είναι ωφέλιμη, μα και αναγκαία· όχι όμως οι προσβολές του προσώπου των δικαστικών λειτουργών που τις έλαβαν. Γι’ αυτό και νιώθουμε την ηθική υποχρέωση να ενημερώσουμε τους Συμπολίτες μας ότι ο επίτιμος πλέον Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε δικαστής εφάμιλλος των κρατίστων που είχε ποτέ η Ελληνική Δικαιοσύνη. Εκείνο που πάντα χαρακτήριζε τον εν Υπηρεσία βίο του κ. Δημητρίου Σκαλτσούνη ήταν το ανεπίληπτο δικαστικό ήθος.

Αυτό που πάντα κυριαρχούσε κατά τη μόρφωση της δικανικής του κρίσεως ήταν η αμερόληπτη, ευθαρσής και νηφάλια θεώρηση προσώπων και πραγμάτων. Αυτή τη δικαστική προσωπικότητα έπληξε ο κ. Υπουργός χωρίς να τη γνωρίζει».

Για την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας     
το Διοικητικό Συμβούλιο

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα τουρκολιβυκά μνημόνια για υδρογονάνθρακες με ενδολιβυκή «τρικλοποδιά»

Το ένα μνημόνιο αφορά τη συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιριών ενέργειας για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και υπογράφηκε αφού ο Ντμπεϊμπά «έκλεψε» τις αρμοδιότητες του υπουργού Πετρελαίου.
ΣΥΝΑΦΗ

Διαψεύδουν στις ΗΠΑ τα περί ενδείξεων για πιθανή χρήση πυρηνικών από Ρωσία

Σύλληψη 10χρονου Παλαιστίνιου από αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

«Πολύ έξυπνο πακέτο» τα 200 δισ. ευρώ λέει ο Σολτς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το λόφο Στρέφη και την καταπάτηση ελεύθερων χώρων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα