ΑΘΗΝΑ
09:57
|
05.07.2024
Οι υπουργοί Οικονομικών της EE ενέκριναν τρεις νόμους που επιτρέπουν στη χώρα να γίνει το 20ο μέλος της ευρωζώνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε σήμερα την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία, στην πρώτη επέκταση του νομισματικού μπλοκ εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ενέκριναν τρεις νόμους που ανοίγουν το δρόμο ώστε η Κροατία να γίνει το 20ο μέλος της ευρωζώνης την 1η Ιανουαρίου του 2023. Η τελευταία χώρα της ΕΕ που προσχώρησε στη ζώνη του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος ήταν η Λιθουανία το 2015.

Το ευρώ, που δημιουργήθηκε το 1999 μεταξύ 11 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχει περάσει από επτά προηγούμενες διευρύνσεις, αρχής γενομένης από την Ελλάδα το 2001.

Η ένταξη στο ευρώ απαιτεί από μια χώρα να πληροί ένα σύνολο οικονομικών προϋποθέσεων. Αυτές αφορούν τον χαμηλό πληθωρισμό, τα υγιή δημόσια οικονομικά, την σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία και το περιορισμένο κόστος δανεισμού.

Η Κροατία έχει πληθυσμό περίπου 4 εκατομμυρίων και κατά κεφαλήν πλούτο που, στα 13.460 ευρώ πέρυσι, ήταν λιγότερο από το ήμισυ του μέσου όρου της ευρωζώνης. Η χώρα υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2003 και εντάχθηκε στο μπλοκ το 2013.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πανελλαδικές: Ανακοινώνονται οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων

Πεζεσκιάν ή Τζαλίλι;-Άνοιξαν οι κάλπες του δεύτερου γύρου στο Ιράν

Από σήμερα το ραντεβού των βιβλιόφιλων στο 43ο Φεστιβάλ βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Συλλήψεις για επιθέσεις σε στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα