ΑΘΗΝΑ
00:12
|
27.04.2024
Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι τα λιοντάρια έχουν αλλοιωθεί, με τη νέα «άγρια» εμφάνιση να ξεφεύγει από την αρχική τους απεικόνιση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, παρουσίασε εχθές ένα χάλκινο εκμαγείο του εθνικού εμβλήματος της Ινδίας στην κορυφή του νέου κτιρίου του κοινοβουλίου. Το άγαλμα ύψους 6,5 μέτρων και βάρους 9.500 κιλών απεικονίζει τέσσερα ασιατικά λιοντάρια τοποθετημένα πλάτη με πλάτη σε έναν κυκλικό δίσκο.

Ωστόσο, το νέο άγαλμα, προσαρμοσμένο από ένα αρχαίο ινδικό γλυπτό που χρονολογείται από το 250 π.Χ., έχει προκαλέσει προβληματισμό. Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι τα λιοντάρια έχουν αλλοιωθεί, με τη νέα «άγρια» εμφάνιση να ξεφεύγει από την αρχική τους απεικόνιση.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του εθνικού εμβλήματος της Ινδίας αποτελεί ένα «σημαντικό ορόσημο στην αποαποικιοποίηση» της πρωτεύουσας.

Όμως πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επεσήμαναν ότι η απεικόνιση των λιονταριών στο νέο άγαλμα διαφέρει σημαντικά από το πρωτότυπο και ότι αντί να φαίνονται «καλοπροαίρετα και βασιλικά», τώρα «γρυλίζουν».

Το νέο κτίριο του κοινοβουλίου – το οποίο είναι ακόμη υπό κατασκευή – αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ρουπιών (2,7 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον εκσυγχρονισμό των παλαιών κτιρίων της αποικιακής κυβέρνησης στο Δελχί.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση για το κόστος του έργου και την αισθητική του. Ο Σιταράμ Γιετσουρί, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας, δήλωσε ότι η ανάμειξη του πρωθυπουργού Μόντι στην αποκάλυψη του εθνικού εμβλήματος παραβίασε το σύνταγμα καθώς «υπονόμευσε» τον διαχωρισμό της εκτελεστικής εξουσίας, που εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό και του νομοθετικού σώματος, το οποίο συμβολίζει το κτίριο της Βουλής.

Ο Σιταράμ Γιετσουρί επέκρινε επίσης τον πρωθυπουργό για την πραγματοποίηση μιας puja – ινδουιστικής θρησκευτικής τελετής – στην εκδήλωση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφεραν επίσης ότι δεν είχαν προσκληθεί στα αποκαλυπτήρια.

Το νέο κτήριο του κοινοβουλίου αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2022, εγκαίρως για τους εορτασμούς της χώρας για τα 75 χρόνια της ανεξαρτησίας. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν αργότερα ότι το κτίριο θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

The Old Oak: A symbol of endurance

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα