ΑΘΗΝΑ
05:22
|
28.04.2024
Όταν πρόκειται για πολέμους, το χρήμα ρέει άφθονο από ΗΠΑ και ΕΕ προς τη μεριά της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανοικτούς διατηρούν τους κρουνούς για την Ουκρανία  ΗΠΑ και ΕΕ στο πλαίσιο του εντεινόμενου ανταγωνισμού τους με την Ρωσία.

Σήμερα το απόγευμα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα χορηγήσουν επιπλέον 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση έγινε σήμερα στο Τόκιο από την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, που εξήγησε πως «αυτή η τελευταία συνεισφορά οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία αποτελεί μέρος της δέσμευσης του προέδρου Μπάιντεν να υποστηρίξει την ουκρανική κυβέρνηση καθώς υπερασπίζεται την ουκρανική δημοκρατία ενάντια στον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας».

Η νέα δόση μεταφέρεται στην ουκρανική κυβέρνηση μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας και αποτελεί μέρος ενός συνόλου οικονομικής βοήθειας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ουάσινγκτον που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο τον Μάιο.

Η πληρωμή που ανακοινώθηκε σήμερα ανεβάζει στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια την οικονομική βοήθεια που έχουν χορηγήσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο, η Ουάσινγκτον είχε καταβάλει δύο δόσεις, 500 εκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία, μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, που βοήθησαν «την Ουκρανία να καλύψει (τις) κρίσιμες ανάγκες της». Αυτές οι δύο δόσεις δεν εμπίπτουν στο σύνολο των 7,5 δισεκατομμυρίων που είχε υποσχεθεί ο Τζο Μπάιντεν τον Μάιο.

Στα τέλη Ιουνίου είχε αποδεσμευτεί μια πρώτη δόση 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αυτά τα 7,5 δισεκατομμύρια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εκταμιεύσουν τα τελευταία 4,5 δισεκατομμύρια (…) πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουκρανίας διευρύνεται κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα, λόγω της συρρίκνωσης των εσόδων και της αδυναμίας της να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από εξωτερικές αγορές.

Και ένα δισ. ευρώ από την ΕΕ

Νωρίτερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αποφάσισαν να εγκρίνουν νέα οικονομική «βοήθεια» στην Ουκρανία ύψους ενός δις. ευρώ με τη μορφή δανείων.

Οι οικονομικές ενισχύσεις της ΕΕ στην Ουκρανία ανέρχονται συνολικά φέτος σε 2,2 δις ευρώ. Το πρώτο δάνειο ύψους 1,2 δις. ευρώ είχε δοθεί από την ΕΕ λίγες μέρες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε κοστολογήσει την μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας στα 750 δις δολάρια ενώ εκτιμά πως χρειάζεται το μήνα περίπου 5 δις ευρώ για να διατηρήσει ενεργή την ουκρανική οικονομία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα