ΑΘΗΝΑ
11:37
|
10.05.2024
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας «υποστηρίζει σθεναρά» την πρόταση ανώτερου στελέχους της Gazprom.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας υποστήριξε την ιδέα της επέκτασης του συστήματος πληρωμών σε ρούβλια για φυσικό αέριο στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), όπως προτάθηκε νωρίτερα από το στέλεχος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, Κίριλ Πόλους.

Το υπουργείο «υποστηρίζει σθεναρά» την πρόταση, φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, σύμφωνα με την ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Vedomosti.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Gazprom πρότεινε την κίνηση την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας σε μια συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με την Επιτροπή Ενέργειας της Κρατικής Δούμας.

Σύμφωνα με τον Πόλους, το σύστημα πληρωμών σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, το οποίο εφαρμόζεται στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε μη φιλικά έθνη, δεν περιλαμβάνει επί του παρόντος την πώληση LNG και δημιουργεί ανεπιθύμητο ανταγωνισμό.

Τον Μάρτιο, η Μόσχα απαίτησε από τα έθνη τα οποία είχαν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Το καθεστώς απαιτεί από τους εισαγωγείς να ανοίγουν λογαριασμούς στην Gazprombank. Στη συνέχεια, μπορούν να καταθέσουν κεφάλαια στο νόμισμα της επιλογής τους, το οποίο η τράπεζα μετατρέπει σε ρούβλια και μεταφέρει στον προμηθευτή.

Ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας συμμορφώθηκαν με τη νέα απαίτηση πληρωμής. Τον Μάιο, οι Βρυξέλλες εξέδωσαν επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις.

Όσοι απέρριψαν το σχέδιο φυσικού αερίου για ρούβλια, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Orsted της Δανίας, της ολλανδικής εταιρείας GasTerra και του ενεργειακού κολοσσού Shell, αποκόπηκαν από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 8 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς LNG. Πέρυσι, η χώρα κέρδισε 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια από την εξαγωγή του καυσίμου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της κρατικής φορολογικής υπηρεσίας, σε σύγκριση με 55,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Ωστόσο, η εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Novatek δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS πως τα ρωσικά έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου εξαιρούνται από το σχήμα πληρωμών σε ρούβλια «με εκτελεστικό διάταγμα του Ρώσου προέδρου. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η επίσημη θέση του Κρεμλίνου σχετικά με το θέμα των πληρωμών για τις προμήθειες LNG: δεν ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με αυτό και τίποτα δεν εξετάζεται σε σχέση με αυτό», ανέφερε η εταιρεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Φοίβο Ιωαννίδη

Να διεθνοποιήσουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια: Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού μας περιμένει

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα