ΑΘΗΝΑ
02:41
|
14.06.2024
Διακεκριμένοι διανοούμενοι, ακτιβιστές, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και πολιτικοί υπογραμμίζουν τους κινδύνους, για όλη την ανθρωπότητα, από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολλοί διακεκριμένοι διανοούμενοι, ακτιβιστές, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και πολιτικοί και από τις πέντε ηπείρους υπογραμμίζουν, σε μια έκκληση προς την παγκόσμια κοινή γνώμη που υπογράφουν, τους τεράστιους πυρηνικούς, οικολογικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους, για όλη την ανθρωπότητα, που προκαλεί η σύγκρουση στην Ουκρανία και ο Ψυχρός Πόλεμος που εξαπολύθηκε. (Το πλήρες κείμενο της έκκλησης ακολουθεί).

Η έκκληση που συντάχθηκε από την Πρωτοβουλία για την αναβίωση του πνεύματος του Μπαντούνγκ (του Κινήματος των Αδεσμεύτων) και την διεθνή Πρωτοβουλία των Δελφών για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, καλεί σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και έναρξη διαπραγματεύσεων, συνοδευόμενη από διακοπή του εξοπλισμού της Ουκρανίας και άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η ίδια η σύνθεση του καταλόγου των υπογραφόντων, που προέρχονται από τον Νότο και τον Βορρά, από την Ανατολή και τη Δύση του κόσμου μας, έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη ενότητας της ανθρωπότητας στην αντιμετώπιση των κοινών και κρίσιμων προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Καμμιά χώρα και καμμιά περιοχή του κόσμου, όσο ισχυρή και αν φαίνεται, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίσει στηριζόμενη αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις.

Μετά το 1945, είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος. Ακόμα και ένας παρατεταμένος Ψυχρός Πόλεμος, θα εξασφαλίσει πιθανότητα την καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού, αν όχι του ανθρώπινου είδους, μέσω οικολογικών παραγόντων και της κοινωνικής και οικονομικής αποδόμησης ολόκληρων χωρών και ηπείρων. Αλλά για να σταματήσει ο πόλεμος πρέπει να αναγνωρισθούν και να ληφθούν υπόψιν τα νόμιμα, θεμιτά συμφέροντα όλων των πλευρών.

Όλες οι υπογραφές έχουν για μας το ίδιο βάρος, ανεξάρτητα από τη θέση στην κοινωνία των υπογραφόντων. Συχνά μάλιστα, οι υπογραφές των «συνηθισμένων ανθρώπων» είναι πιο σημαντικές, γιατί αυτοί χρειάζονται (και συνήθως έχουν!) περισσότερο κουράγιο, αφού δεν διαθέτουν τη σχετική έστω προστασία που απολαμβάνουν αναγνωρισμένες προσωπικότητες.

Παρόλα αυτά, νοιώθουμε υποχρεωμένοι, για λόγους ηθικής τάξης, να εκφράσουμε τη βαθειά μας ευγνωμοσύνη προς τον πρώην ειδικό Εισηγητή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση μιας δημοκρατικής και ισότιμης παγκόσμιας τάξης, παγκοσμίως αναγνωρισμένη αυθεντία στα θέματα διεθνούς δικαίου Alfred de Zayas, προς τον κορυφαίο εκπρόσωπο της ινδικής επιστήμης και διανόησης, τον ιδρυτή και επίτιμο επικεφαλής του ινδικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Ανάπτυξη Gabeshana Chakra και πρώην επικεφαλής και ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Κινεζικών Σπουδών της Ινδίας, Διακεκριμένο (Distinguished) Καθηγητή στο Συμβούλιο Κοινωνικής Ανάπτυξης καθηγητή Manoranjan Mohanty, προς τον «πατέρα» της σύγχρονης Ομοιοπαθητικήςκάτοχο του Right Livelihood Award (του επονομαζόμενου και εναλλακτικού Νόμπελ), Επίτιμο Καθηγητή οκτώ πανεπιστημίων και ανώτερο αντεπιστέλλον μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου Γιώργο Βυθούλκα, προς τον βετεράνο του αντιπολεμικού κινήματος στις ΗΠΑ, πρώην καθηγητή Κβαντομηχανικής και ερευνητή στο Princeton και το CERN Bruno Vitale και προς όλους όσους υποστήριξαν αυτή την πρωτοβουλία.

Αν μια υπογραφή συμβολίζει καλύτερα από όλες το πνεύμα της έκκλησής μας δεν είναι άλλη από αυτή του Δρ. W.H.D. Ulrich Schneider, Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών (FIR) που συγκεντρώνει στις τάξεις της ανθρώπους που πάλεψαν, με το όπλο στο χέρι, τον Ναζισμό και τον Φασισμό.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό ότι λίγοι, αλλά πολύ θαρραλέοι πολιτικοί από κράτη της Δύσης προσυπογράφουν την έκκληση αυτή. Περιλαμβάνονται σε αυτούς ο βουλευτής, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΔΕΚ) της Κύπρου Μαρίνος Σιζόπουλος, ο βουλευτής, πρώην γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Clare Daly και Mike Wallace από την Ιρλανδία και Tatjiana Zdanoka από τη Λεττονία, ο δημοσιογράφος, εκτελεστικός διευθυντής της Λέσχης Τύπου της Γενεύης, πρώην διευθυντής της Tribune de Genève, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού της Γενεύης, βουλευτής και πρώην Προέδρος του καντονίου της Γενεύης της Ελβετίας Guy Mettan και η πρώην γερουσιαστής από την Αυστραλία Lee Rhiannon.

Ελπίζουμε ότι δεν είναι παρά οι πρωτοπόροι κι ότι πολλοί περισσότεροι θα προστεθούν στις τάξεις τους απαιτώντας την Ειρήνη, καθώς γίνονται κάθε μέρα και πιο αισθητές οι επιπτώσεις του νέου Ψυχρού (και ήδη εν μέρει θερμού) Πολέμου στην ίδια τη Δύση, όπως και σε όλο τον κόσμο.

Μιλήσαμε για θάρρος γιατί ασφαλώς χρειάζεται αρκετό για να αψηφήσει κάποιος την χωρίς προηγούμενο πολιτική και πνευματική ατμόσφαιρα που έχει τώρα επιβληθεί σε όλες τις δυτικές χώρες, προκειμένου να τρομοκρατήσει και να εξαναγκάσει σε σιωπή κάθε πρόσωπο που διαφωνεί με τον εξαπολυθέντα Ψυχρό Πόλεμο, συχνά μάλιστα εμφανίζοντας τον/την ως ένα είδος «ενεργούμενου του Πούτιν». Με τη μέθοδο αυτή σταματάει η συζήτηση των απόψεών του προτού αρχίσει και καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

Πολύ περισσότεροι άνθρωποι από τους υπογράφοντες την έκκληση μας είπαν (ή άφησαν σαφώς να εννοηθεί), ότι συμφωνούν κατά βάση με αυτή. Εντούτοις, αισθάνονται ότι δεν μπορούν να την υπογράψουν σε συνθήκες τόσο «παράλογου πάθους και υστερίας», για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση ενός κορυφαίου δυτικού διανοούμενου στην απάντηση που μας απηύθυνε.

Είναι οξύμωρο ασφαλώς να καταργείται το δικαίωμα της γνώμης και το δικαίωμα στην πληροφόρηση, τα θεμέλια δηλαδή της δημοκρατίας, στο όνομα της υπεράσπισής της. Ένα νέο κυνήγι μαγισσών έχει εξαπολυθεί σε όλη τη Δύση εναντίον οποιουδήποτε αμφισβητεί την ακολουθούμενη πολιτική, συχνά με επιχειρήματα που δεν έχουν πολλά πράγματα να ζηλέψουν από αυτά που χρησιμοποιούσε στον καιρό του ο Γερουσιαστής Μακ Κάρθυ (και ελπίζουμε να μη φτάσουν αυτά του γενικού εισαγγελέα Βισίνσκι). Αφορίζεται ακόμα και η ρωσική μουσική και λογοτεχνία, ενώ, για πρώτη φορά στη Δυτική Ευρώπη μετά τους διωγμούς των Εβραίων και τον Ρομά, καταδιώκονται άνθρωποι με αποκλειστικό κριτήριο την εθνικότητα και υπηκοότητά τους.

Μπαίνουμε με ταχύτητα σε ένα νέο και πιο επικίνδυνο Μεσαίωνα και πρέπει να τον σταματήσουμε πριν είναι πολύ αργά.

Από την Ελλάδα, εκτός του Γιώργου Βυθούλκα, την έκκληση υπογράφουν ο συγγραφέας, ιστορικός και περιβαντολλογικός στρατηγιστής (επί 25 χρόνια στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος EPA των ΗΠΑ) Δρ. Ευάγγελος Βαλλιανάτος, ο οικονομολόγος και κοινωνιολόγος Δημοσθένης Γεωργόπουλος, o πρώην αν. υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος, μέλος του Δικτύου για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, ο οικονομολόγος Κώστας Καλλωνιάτης, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Μάριος Κρητικός, o Ουίλιαμ Μάλλινσον, ιστορικός, συγγραφέας, πρώην Βρετανός διπλωμάτης, πρώην Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και νυν στο Universita degli Studi Guglielmo Marconi, Ελλάδα Βρετανία η οικονομολόγος, πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, πρώην σύμβουλος του ΟΟΣΑ και επίτιμο μέλος της ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών Μαρία Νεγρεπόντη Δεληβάνη, ο δημοσιογράφος Κώστας Ράπτης και ο γράφων.

Επείγουσα έκκληση στην παγκόσμια κοινή γνώμη: Σταματήστε τον πόλεμο πριν είναι πολύ αργά

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς ανάπαυλα για περισσότερο από τέσσερις μήνες, προκαλώντας εκτεταμένες απώλειες ζωής και περιουσίας του λαού της Ουκρανίας και τεράστια ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, που επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, λόγω των αυξανόμενων τιμών και της ενεργειακής κρίσης και, πάνω από όλα, λόγω των αυξανόμενων παγκόσμιων εντάσεων που σπρώχνουν την ανθρωπότητα στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου.

Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία ήταν μια προφανής απάντηση στα μέτρα που πήρε το καθεστώς του Κιέβου και οι ένοπλες ακροδεξιές πολιτοφυλακές του εναντίον των Ρώσων, των ρωσόφωνων και άλλων πολιτών της Ουκρανίας, στη μη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και στη διαρκή, επιθετική επέκταση του ΝΑΤΟ στο εσωτερικό της πρώην ΕΣΣΔ.

Ακόμα όμως και αν απορρίψουμε πλήρως τα ρωσικά επιχειρήματα και αν αποδεχθούμε πλήρως τα επιχειρήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σχετικά με την ουκρανική κρίση, η δυτική απάντηση στη ρωσική επέμβαση, με τον μαζικό εξοπλισμό της Ουκρανίας και με την επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι εντελώς δυσανάλογη. Αυτή η πολιτική, ενώ δεν βοηθά τους λαούς της Ουκρανίας, εγκυμονεί πολύ υψηλό κίνδυνο παγκόσμιων πυρηνικών, οικολογικών και κοινωνικο-οικονομικών καταστροφών.

Η παράταση της ουκρανικής σύγκρουσης αυξάνει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου από ατύχημα, από λάθος υπολογισμό ή από προβοκάτσια και της εξ αυτού εξολόθρευσης της ανθρωπότητας.

Είναι ασφαλώς αδύνατο να αντιμετωπιστούν οι φλέγουσες προκλήσεις των καιρών μας, όπως η κλιματική αλλαγή, η πείνα και άλλες υπαρξιακές απειλές για την ανθρωπότητα, σε μια ατμόσφαιρα διεθνούς εχθρότητας. Ότι καταφέραμε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει τεθεί τώρα σε κίνδυνο και το επίπεδο συνεργασίας των εθνών και των λαών έχει πέσει σε εκπληκτικό χαμηλό. Η συνέχιση αυτής της σύγκρουσης μας φέρνει κοντύτερα στο σημείο κατάρρευσης του ανθρώπινου πολιτισμού, για το οποίο μας προειδοποίησε η πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UN GAR2022: Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction).

Το καθεστώς των κυρώσεων και αντι-κυρώσεων έχει ήδη καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη.

Είναι ήδη σαφές ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να κερδίσει έναν πόλεμο που ήταν αδύνατο να κερδίσει ευθύς εξ αρχής. Συμβάλλουν στο να σκοτώνεται και να μεταναστεύει η ουκρανική νεολαία και να καταστρέφεται η χώρα της.

Είναι για τους παραπάνω λόγους, που θεωρούμε εξαιρετικά επείγον να καλέσουμε για άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων συνοδευόμενες από άρση των κυρώσεων και διακοπή του εξοπλισμού της Ουκρανίας.

Απευθυνόμαστε στην παγκόσμια κοινή γνώμη, σε όλα τα κοινωνικά κινήματα, τους διανοούμενους, τα συνδικάτα, τις θρησκευτικές κοινότητας και τις κυβερνήσεις και τους ζητάμε να ενεργήσουν σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους.

Δεν υπάρχει πιο σημαντικό ζήτημα σήμερα για την ανθρωπότητα από το να σταματήσουμε την κάθοδό μας σε ανοιχτό παγκόσμιο πόλεμο και στην κατάρρευση του πολιτισμού!

Το «Bandung Spirit Collective» και η διεθνής Πρωτοβουλία των Δελφών για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας https://bandungspirit.org/ και http://www.defenddemocracy.press/

Ομάδα Εργασίας:

Isaac Bazié, Καθηγητής, Συγκρτική Λογοτεχνία και Αφρικανικές Σπουδές, Πανεπιστήμιο του Québec, Montréal, Καναδάς/Μπουρκίνα Φάσο
Beatriz Bissio, Καθηγήτρια, Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες, Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Rio de Janeiro, Βραζιλία/Ουρουγουάη
Bruno Drweski, Καθηγητής, Γεωπολιτική, Κεντοευρωπαϊκές και Ανατολικοευρωπαϊκής Σπουδές, INALCO/CNRS, Εθνικό Ινστιτούτο Γλωσσών και Πολιτισμών της Ανατολής, Παρίσι, Γαλλία/Πολωνία
Darwis Khudori, Καθηγητής, Ιστορία και Ανατολικές/Ασιατικές Σπουδές, Πανεπιστήμιο της Havre, Νορμανδίας, Γαλλία/Ινδονησία
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας, Defend Democracy Press, Αθήνα, Ελλάδα
Manoranjan Mohanty, Καθηγητής πολιτικών επιστημών και κινεζικών σπουδών, Πανεπιστήμιο του Δελχί, Συμβούλιο Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ινδίας, Ινστιτούτο Μελετών για την Κίνα, Ινδία
Yin Zhiguang, Καθηγητής, Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, Πανεπιστήμιο Fudan, Σανγκάη, Κίνα/Ηνωμένο Βασίλειο

Υπογράφουν την έκκληση:

Ibro Abdou, Διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικής, Εκτίμησης και Προοπτικής, ISEP, Niamey, Νίγηρας

Asvi Warman Adam, Καθηγητής, BRIN Badan Riset dan Inovasi Nasional, Τζακάρτα, Ινδονησία

Shirin Akhter, αν. Καθηγητής, Zakir Husain Delhi College, Πανεπιστήμιο του Δελχί, Δελχί, Ινδία

Annamaria Artner, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Milton Friedman και το Κέντρο Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Οικονομίας, Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Francis Arzalier, Ιστορικός, πρόεδρος του Collectif Communiste Polex, Saint-Denis, Γαλλία

Fikret Başkaya, Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

David Barkin, Διακεκριμένος Καθηγητής του Universidad Autonoma Metropolitana- Unidad Xochimilco, Ciudad de México, Μεξικό

Anice Benjelloun, Business Professional, EPFL, Λωζάννη, Ελβετία

Matyas Benyik, Κοινωνικός επιστήμονας και ακτιβιστής, ATTAC Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Georges Beriachvili, Καθηγητής, Λύκειο Στανισλάς, Παρίσι, Γαλλία/Γεωργία

JeanLouis Bertrand, Επιστήμονας Πληροφορικής, Εκδότης, Casalabriva, Γαλλία

Françoise Bloch, Κοινωνιο-ανθρωπολόγος CNRS (retired), Γαλλία

Reiner Braun, Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης (IPB), Γερμανία

Heriberto Cairo, Καθηγητής, πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, Μαδρίτη, Ισπανία

Yücel Candemir, Επίτιμος Καθηγητής Οικονομικών, Istanbul Technical University, Τουρκία

Russell Caplan, Συνδικάτο UCU και Εργατικό Κόμμα, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Suchetana Chattopadhyay, Συγγραφέας, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Jadavpur University, Καλκούτα, Ινδία

Francis Combes, ποιητής και εκδότης, Γαλλία

Clare Daly, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιρλανδία

James De Burghe, Συγγραφέας, μέλος της Εταιρείας Αγγλο-κινεζικής Κατανόησης (SACU), Ομάδα Μανιφέστο, Κίνα/Ηνωμένο Βασίλειο

Radhika Desai, Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Σπουδών, Διευθύντρια της Ομάδας Ερευνών Γεωπολιτικής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, Καναδάς

János Debreceni, Ακτιβιστής, Οργανωτές για την Αριστερά, Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Alfred de Zayas, Καθηγητής, πρώην Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την προώθηση μιας δημοκρατικής και ισότιμης διεθνούς τάξης, Ελβετία

Ousmane Diakité, Gestionnaire du Sport, Centre d’Appui à la Scolarisation des filles, Caracas, Μαλί

Bartłomiej Jarosław Doborzyński, Εργάτης, Gdańsk, Πολωνία

Dr. Francisco Dominguez, Ακαδημαικός, ειδικός στη σύγχρονη πολιτική οικονομία της Λατινικής Αμερικής, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο/Χιλή

Klaus Dräger, πρώην σύμβουλος πολιτικής σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων της ομάδας της GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γερμανία

Amr El Shafie, Μηχανικός, Σοσιαλιστικό Κόμμα, Κάιρο, Αίγυπτος

Aziz Fall, Καθηγητής, GRILA, Μόντρεαλ, Σενεγάλη/Καναδάς

Franklin Frederick, Συγγραφέας και ακτιβιστής για το περιβάλλον, Βραζιλία/Ελβετία

Alan Freeman, Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, Καναδάς/Ηνωμένο Βασίλειο

Leo Gabriel, Δημοσιογράφος και ανθρωπολόγος, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, Αυστρία

Maria Gardner, Καθηγήτρια Τέχνης, Ηνωμένο Βασίλειο

Sergio Rodriguez Gelfenstein, Eιδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων, πρ. Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, πρ. Πρέσβης στη Νικαράγουα, Καράκας, Βενεζουέλα

Philippe Gendrault, Υγειονομικός, San Francisco, ΗΠΑ/Γαλλία

Fengzhan Geng, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Kassel, Γερμανία/Κίνα

Δημοσθένης Γεωργόπουλος, Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Ελλάδα

Manas Ghosh, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Jadavpur, Καλκούτα, Ινδία

Raymond McGovern, Δημοσιογράφος, Veterans For Peace, Washington, DC, ΗΠΑ

Hall Greenland, Συγγραφέας, Αυστραλία

Harald Grünberg, Ακτιβιστής, Μαρξιστικό Φόρουμ του Κόμματος Die Linke, Βερολίνο, Γερμανία

Mamdouh Habashi, μέλος του Π.Γ. του Κόμματος Σοσιαλιστικής Συμμαχίας, Αντιπρόεδρος του World Forum for Alternatives, Αίγυπτος

Asha Hans, Διευθυντής του Ινστιτούτου ‘Ερευνας για την Ανάπτυξη, Bhubaneswar, Odisha, India

Frances Hasso, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Duke, Durham, Βόρεια Καρολίνα, ΗΠΑ

Odile Hélier, Ανθρωπολόγος, Γαλλία των «από κάτω»

Victor Hugo, Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, CDDH, Ισημερινός

Κώστας Ήσυχος, πρ. αναπλ. Υπουργός ‘Αμυνας, μέλος του Διεθνούς Δικτύου για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας

Κώστας Καλλωνιάτης, οικονομολόγος

Καραϊσκος Κώστας, Εκπαιδευτικός, Δημοτικός Σύμβουλος, Κομοτηνή, Ελλάδα

Kwon Keumsang, Suwon Family & Women Center, Suwon, Νότιος Κορέα

Hiiock Kim, ακτιβιστής, The Alternative Culture, Σεούλ, Δημοκρατία της Κορέας

Soyoung Kim, Καθηγητής, Εθνικό Πανεπιστήμιο Τεχνών της Κορέας, Σεούλ, Νότιος Κορέα

Sanoop Sajan Koshy, Ερευνητής, Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, Madras, Chennai, Ινδία

Ντμίτρι Κοβαλέβιτς, Μαρξιστική Ομάδα «Μπορότμπα» (Αγώνας), Ουκρανία

Tamás Krausz, Συγγραφέας, Καθηγητής, επικεφαλής του Τμήματος Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Επιστημών Eötvös Loránd, Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Άντρος Κυπριανού, Βουλευτής, πρ. Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Κύπρος

Annie Lacroix-Riz, Eπίτιμη Καθηγήτρια, Σύγχρονη Ιστορία,  Université Paris VII-Denis Diderot, Γαλλία

Αριστείδης Λάμπρου, εργάτης, Ελλάδα

Δημήτρης Λάσκαρης, Δικηγόρος, Δημοσιογράφος, Μόντρεαλ, Καναδάς

Patricia Latour, Δημοσιογράφος, Γαλλία

Angela Lee, Διευθύντρια Φεστιβάλ, Σκηνοθέτρια, Παραγωγός, Κριτικός ταινιών, The Chuncheon SF Film Festival/CCFF, Chuncheon City, Νότιος Κορέα

MiJeong Lee, Λέκτορας και Καλλιτέχνης, Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ, Κορέα/Καναδάς

Denis Lemercier, Maître de conférences retraité, Université de Caen, Γαλλία

Lin Chun, Καθηγητής, London School of Economics, Κίνα/Ηνωμένο Βασίλειο

Pierre LeBlanc, Δημοσιογράφος και Ακτιβιστής, Καναδάς

Michèle Leclerc-Olive, Επίτιμη Ερευνήτρια του CNRS (HDR), Institut de Recherche Interdisciplinaire sur les enjeux Sociaux (IRIS), Πρόεδρος του CORENS (Collectif Régional pour la Coopération Nord-Sud – Hauts de France) και του CIBELE (Collectif Régional pour la Coopération Nord-Sud – Ile de France), Γαλλία

Jeffrey Lever, Visiting Fellow, Νομικό Τμήμα, London South Bank University, Ηνωμένο Βασίλειο

María Lois, Αναπλ. Καθηγήτρια, Universidad Complutense de Madrid, Ισπανία

Marie Lynam, συνδικάτο GMB και Εργατικό Κόμμα, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Rasigan Maharajh, Chief Director, Institute for Economic Research on Innovation, Tshwane University of Technology, Tshwane, Νότια Αφρική

Birgit Mahnkopf, Professor (Retired) on European Politics, Institute of Political Economy (IPE) at Berlin School of Economy and Law, Berlin, Γερμανία

William Mallinson, ιστορικό, συγγραφέα, πρώην Βρετανό διπλωμάτη, πρώην Καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και νυν στο  Universita degli Studi Guglielmo Marconi, Ελλάδα / Βρετανία

Σπυρος Μαρκετος, ιστορικός, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Ελλάδα

Michel Marti, Συνταξιούχος εργάτης (σιδηροδρομικός), συνδικαλιστής της CGT, Κίτρινο Γιλέκο από την αρχή, Γαλλία

France Guy Mettan, Δημοσιογράφος και Βουλευτής και πρώην Πρόεδρος του Μεγάλου Συμβουλίου του Καντονίου της Γενεύης, Ελβετία

Rodolfo Milhomem de Sousa, Δικηγόρος, Ερευνητής, Universidade Autonóma de Lisboa, Ministério da Economia, Brasília, Βραζιλία

Dragana Mitrovic, Καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Σερβία

Paolo Motta, Αρχιτέκτονας, Περιφερειακός Σχεδιαστής, Ερευνητής, IASQ International Association Social Quality, Άμστερνταμ, Ιταλία/Ισπανία

Charles McKelvey, Substack Writer, ΗΠΑ

Gerardo Otero, Καθηγητής, Σχολή Διεθνών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Simon Fraser, Καναδάς

Mausoléo Pascal, Νοσοκόμος (συνταξιούχος), Γαλλία

Francisco Nemenzo, Επίτιμος Καθηγητής, πρώην Πρόεδρος, Πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων, Quezon City, Metro Manila, Φιλλιπίνες

John Philpot, senior criminal litigation attorney, ειδικευμένος στον διεθνή ποινικό νόμο, Καναδάς

Mazin Qumsiyeh, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Βηθλεέμ, Παλαιστίνη

Jean-Luc Rallo, Maître de Conférence Senior, Universite de Nice Sophia Antipolis, Nice, Γαλλία

Κώστας Ράπτης, Γλωσσολόγος, Δημοσιογράφος, Ελλάδα

Magda Refaa, Ερευνήτρια και ακτιβίστρια, Πανεπιστήμιο Paris8, Παρίσι, Αίγυπτος/Γαλλία

Lee Rhiannon, πρώην Γερουσιαστής, Αυστραλία

Pamela Richard, Office Manager, Peace Action WI, Milwaukee, Wisconsin, ΗΠΑ

John Riddell, δοκιμιογράφος, ιστορικός, εκδότης, μεταφραστής και ακτιβιστής, Καναδάς

Giorgio Riolo, δημοσιογράφος, Rete delle Alternative, Μιλάνο, Ιταλία

Rityusha Mani Tiwary, Assistant Professor, Shaheed Bhagat Singh College, University of Delhi, Delhi, Ινδία

Danielle Riva, Utopie Critique, Γαλλία

Florien Rochat, πρώην Διευθυντής του Κέντρου Μελετών, Έρευνας και πληροφόρησης για τους μηχανισμούς που προκαλούν την «κακή ανάπτυξη» (maldéveloppement), CETIM, Ελβετία

Louis Roussel, Ψυχαναλυτής, Κέντρο Ψυχανάλυσης τουη Σαν Φραντσίσκο, ΗΠΑ

Masaki Sakiyama, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ritsumeikan, Κιότο, Ιαπωνία

Καθ. CSaratchand, Satyawati College, Πανεπιστήμιο του Δελχί, Ινδία

Δρ. Ulrich Schneider, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών (FIR), Γερμανία

Eddy Sebahi, Εκαπιδευτικός, UDL, Lyon, Γαλλία

Helena Sheehan, Επίτιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο της πόλης του Δουβλίνου, Ιρλανδία

Καθ. Mahendra Singh, Πανεπιστήμιο του Δελχί, Ινδία

Μαρίνος Σιζόπουλος, Βουλευτής, Πρόεδρος Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Κύπρος

Σκαρπαλέζος Δημήτρης, πρώην Καθηγητής Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Paris VII, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Γαλλία/Ελλάδα

Yunus Soner, πολιτικός επιστήμονας/δημοσιογράφος, Τουρκία

Jeffrey Surovell, Καθηγητής, Κοινωνικές επιστήμες και πολιτιστικές σπουδές, Ινστιτούτο Pratt, Ηνωμένες Πολιτείες

Eka Swadiansa, Αρχιτέκτονας, Γραφείο Στρατηγικής Αρχιτεκτονικής/OSA, Σουραμπάγια, Ινδονησία

Yanuardi Syukur, αναπ. Καθηγητής Universitas Khairun, Ternate και πρόεδρος του Rumah Produktif Indonesia, Ντεπόκ, Ινδονησία

Καθ. Narender Thakur, Πανεπιστήμιο του Δελχί, Ινδία

Μαρία Νεγρεπόντη Δεληβάνη, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πρώην σύμβουλος του ΟΟΣΑ, επίτιμο μέλος της ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών, Ελλάδα

Δρ. Oscar Ugarteche, SNI III/CONACYT, Instituto de Investigaciones Económicas, UNAM, México DF, Μεξικό

Καθηγ. Nisar Ul-Haq, Jamia Millia Islamia, Νέο Δελχί, Ινδία

Δρ. Ευάγγελος Βαλλιανάτος, ιστορικός, περιβαντολλογικός στρατηγιστής, συγγραφέας, Ελλάδα/ΗΠΑ

Jean-Paul Vanhoove, Aκτιβιστής, Agenda des Actions Africaines, Courbevoie, Γαλλία

Bruno Vitale, πρώην research fellow στο Cern και τις Princeton Advanced Studies, πρώην Καθηγητής Κβαντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, Ιταλία/ΗΠΑ

Γιώργος Βυθούλκας, «πατέρας» της σύγχρονης ομοιοπαθητικής, κάτοχος του Right Livelihood Award (συχνά αποκαλούμενου το «εναλλακτικό Νόμπελ), Διευθυντής της Διεθνούς Ακαδημίας Κλασικής Ομοιοπαθητικής (Ελλάδα), Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του κρατικού Πανεπιστημίου της Δημοκρατίας της Τσουβάσιας (Ρωσία), του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Κιέβου (Ουκρανία), του Ιατρικού Πανεπιστημίου Pontifical Javeriana (Κολομβία), της Ιατρικής Ακαδημίας του Κιέβου (Ουκρανία), του Ιατρικού Ινστιτούρου Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής του Ντνίπρο (Ουκρανία), του Εθνικού Εκπαιδευτικού Κέντρου Παραδοσιακής και Συμπληρωματικής Ιατρικής (Ρωσία), του πανρωσικού Επιστημονικού Ερευνητικού Κέντρου για την ιατρική της αποκατάστασης, ανώτερο αντεπιστέλλον μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελλάδα

Mick Wallace, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιρλανδία

Wang Hui, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Tsinghua, Πεκίνο, Κίνα

Marguerite Warner, μέλος, Συμμαχία Ειρήνης του Winnipeg

John Webster, Εργατικό Κόμμα, Ηνωμένο Βασίλειο

Fernando Ximenes, εκδότης του Delinking Magazine, μέλος της Κomite Esperansa, Ανατολικό Τιμόρ

Tatjiana Zdanoka, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λεττονία

Xueping Zhong, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Tufts, Medford, HΠΑ

Siphamaandla Zondi, Διευθυντής, Ινστιτούτο Παναφρικανικής Σκέψης και Διαλόγου, Διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Αφρικανικών Υποθέσεων, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο του Johannesburg, Νότιος Αφρική

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σκύλευση πτώματος Παλαιστίνιου μαχητή από τον ισραηλινό στρατό

Δάσος Σέιχ Σου: Έκοψαν δέντρα σαν τους κλέφτες μέσα στη νύχτα

Μέρες ’36: Το αριστερό «Λαϊκό Μέτωπο» απέναντι στην Ακροδεξιά Συσπείρωση με τον Μακρόν… κομπάρσο

Κασσελάκης: Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας «εναντίον» της ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα