ΑΘΗΝΑ
15:22
|
04.05.2024
«Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν ισχύ έναντι του Ιράν ως ύστατο μέσο» είπε ο Μπάιντεν μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο επίθεσης έναντι της Τεχεράνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν απέκλεισε απόψε επίθεση στο Ιράν με πρόσχημα την αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Μιλώντας στο Κανάλι 12 της ισραηλινής τηλεόρασης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιχείρησε να κατευνάσει τις ισραηλινές «ανησυχίες» για το ενδεχόμενο νέας διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (που αφορά αμιγώς την παραγωγή ενέργειας) διαβεβαιώνοντας πως δεν θα διστάσουν οι ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν ώστε να το αποτρέψουν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ή πυρηνική βόμβα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν ισχύ έναντι του Ιράν ως ύστατο μέσο».

Στη συνέντευξη, που μεταδόθηκε λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος διαφώνησε με την απόφαση του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάιο του 2018 να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εκτιμώντας πως «έκανε το Ισραήλ πιο ευάλωτο». Επιχειρηματολόγησε από την άλλη πως μία επικαιροποιημένη συμφωνία «θα κάνει πιο ασφαλές το Ισραήλ».

Απευθυνόμενος στην δημοσιογράφο Γιονίτ Λεβί του Καναλιού 12 που του πήρε την συνέντευξη ανέφερε:

«Το μόνο χειρότερο από το Ιράν που υπάρχει σήμερα είναι ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα και εάν επιστρέψουμε στην συμφωνία, μπορούμε να τους έχουμε από κοντά. Νομίζω πως ήταν γιγαντιαίο λάθος του πρώην προέδρου να αποχωρήσει από τη συμφωνία. Βρίσκονται πιο κοντά στην απόκτηση πυρηνικού όπλου τώρα από ό,τι πριν».

Κληθείς να τοποθετηθεί στο ενδεχόμενο αποτυχίας των μαραθώνιων συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ο Μπάιντεν ανέφερε πως «μία από τις αποστολές» του στην περιοδεία που ξεκίνησε σήμερα από το Ισραήλ, είναι να εξασφαλίσει πως οι ΗΠΑ είναι «στην ίδια σελίδα» με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία «και άλλους εχθρούς του Ιράν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα