ΑΘΗΝΑ
18:28
|
25.04.2024
Άκαρπη η διερευνητική εντολή στο πρώτο κόμμα. Απίθανος ο σχηματισμός κυβέρνησης από την εντολή του προέδρου στα υπόλοιπα κόμματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εάν τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, η Βουλγαρία θα έχει πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο. Αυτό κατέστη σαφές από τα σχόλια του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ.

Η χώρα εισήλθε σε πολιτική κρίση στις αρχές Ιουνίου, όταν το λαϊκιστικό κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ITN) αποχώρησε από τον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό. Στη συνέχεια το ITN δρομολόγησε την απομάκρυνση του προέδρου του κοινοβουλίου. Το πρώην κυβερνών κόμμα GERB με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ ξεκίνησε ψηφοφορία δυσπιστίας και η κυβέρνηση του Κιρίλ Πέτκοφ ανατράπηκε.

Το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο – «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» – προσπάθησε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τους 121 βουλευτές που χρειαζόταν για να πετύχει. Έτσι, το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» αποφάσισε να μην προτείνει υπουργικό συμβούλιο. Τώρα ο πρόεδρος πρέπει να δώσει την εντολή στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα – το GERB. Ο Μπόικο Μπορίσοφ είχε ήδη ανακοινώσει ότι το GERB δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο πρόεδρος επιλέγει το τρίτο κόμμα ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών του. Εάν το τρίτο κόμμα αποτύχει, ο πρόεδρος διαλύει το κοινοβούλιο, διορίζει την υπηρεσιακή κυβέρνηση και προγραμματίζει πρόωρες εκλογές. Αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός της περιόδου των 2 μηνών μετά την αποπομπή του κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε την Τρίτη ότι εάν είναι απαραίτητο να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, θα ήταν σκόπιμο να διεξαχθούν στις αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου το νέο κοινοβούλιο να έχει νομιμοποίηση. Εάν οι εκλογές γίνουν τον Σεπτέμβριο, υπάρχει κίνδυνος χαμηλής συμμετοχής των ψηφοφόρων.

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρέπει να προκηρύξω αμέσως εκλογές εντός δύο μηνών. Αυτό σημαίνει εκλογές τον Σεπτέμβριο, κάτι που ενέχει επίσης κινδύνους. Αλλά, από την άλλη πλευρά, η υπερβολική παράταση της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης οδηγεί στον πειρασμό για αποφάσεις διαχείρισης τζόγου και αλλαγές προσωπικού», δήλωσε ο Ράντεφ.

Ο Ράντεφ πρόσθεσε ότι θα δώσει τη δεύτερη εντολή στο GERB εντός των ημερών.

Ο Ράντεφ τόνισε ότι τις ημέρες πριν από το τέλος Ιουλίου, το κοινοβούλιο αναμένεται να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία και να υιοθετήσει σημαντικούς νόμους. Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει μέτρα κατά της κρίσης και να επεξεργαστεί τους νόμους που σχετίζονται με το σχέδιο ανάκαμψης.

Επισήμανε ότι τα κόμματα που φιλοδοξούν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσουν με σαφήνεια τα μέτρα που προτείνουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κόμματα τραβούν όλο και πιο χοντρές κόκκινες γραμμές μεταξύ τους, οπότε ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά από ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές γίνεται όλο και πιο δύσκολος.

Πηγή: Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα