ΑΘΗΝΑ
01:09
|
29.09.2024
Την είδηση για την επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών είχε ανακοινώσει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη συνάντηση Τούρκων, Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στην Κωνσταντινούπολη με στόχο είχε την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών εξέφρασε απόψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφου στην έδρα του οργανισμού στην Νέα Υόρκη.

«Σήμερα έγινε ένα σημαντικό και ουσιαστικό βήμα, ένα βήμα προς την κατεύθυνση μιας συνολικής συμφωνίας», δήλωσε ο Γκουτέρες, προσθέτοντας πως Ουκρανία και Ρωσία έδειξαν ότι μπορούν να συζητήσουν. Σε ό,τι αφορά πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο ΓΓ του ΟΗΕ εκτίμησε πως «για την ειρήνευση έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Την είδηση για την επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών είχε ανακοινώσει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας πως οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν την ερχόμενη εβδομάδα όταν θα υπογραφεί το τελικό κείμενο.

Η συμφωνία θα προβλέπει τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά των σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, καθώς και ενός κέντρου συντονισμού των επιχειρήσεων αυτών με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο από τη ρωσική όσο και από την ουκρανική πλευρά.

Στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες από την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, παρουσία εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών. Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου 3,5 ώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Αποχώρηση της Apple από τις διαπραγματεύσεις για επένδυση στην OpenAI

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα