ΑΘΗΝΑ
23:24
|
02.05.2024
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, προκρίθηκε στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα διεξαγάγει ψήφο εμπιστοσύνης στον εαυτό της την Δευτέρα, δήλωσε σήμερα η πολιτική εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, αφού εμπόδισε αντίστοιχη προσπάθεια από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα μετά από αντίρρηση των υπουργών στη διατύπωσή της.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι θα παραιτηθεί μόλις το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα επιλέξει νέο ηγέτη, αλλά το Εργατικό Κόμμα επιδίωξε ψήφο εμπιστοσύνης τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του Τζόνσον για να προσπαθήσει να τον αναγκάσει να αποχωρήσει νωρίτερα.

Η κυβέρνηση μπλόκαρε την προσπάθεια των Εργατικών λέγοντας ότι ο Τζόνσον πρέπει να μείνει εκτός οποιασδήποτε πρότασης εμπιστοσύνης. Οι συντηρητικοί νομοθέτες -ακόμη και όσοι επικρίνουν τον Τζόνσον- δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα παραιτηθεί.

«Καταθέτουμε μια πρόταση που δίνει στη Βουλή την ευκαιρία να αποφασίσει εάν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», είπε η εκπρόσωπος του Τζόνσον, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι θα συζητηθεί την Δευτέρα.

Ερωτηθείσα γιατί εμποδίστηκε η πρόταση των Εργατικών, απάντησε ότι η πρόταση εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό προσωπικά δεν ήταν καλή χρήση του κοινοβουλευτικού χρόνου προσθέτοντας ότι οι Εργατικοί παίζουν πολιτικά παιχνίδια. «Ωστόσο, τώρα υποστηρίζουμε την υποκείμενη συνταγματική αρχή ότι η κυβέρνηση της εποχής πρέπει πάντα να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον ως ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός, καθώς δύο υποψήφιοι αποκλείστηκαν.

Ο Σουνάκ συγκέντρωσε 88 ψήφους, μπροστά από την Πένυ Μορντάουντ με 67 και την Λιζ Τρας με 50 ψήφους. Ο υπουργός Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι, και ο πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, Τζέρεμι Χαντ, αποκλείστηκαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα