ΑΘΗΝΑ
13:15
|
01.07.2024
Συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα οι διαδηλώσεις για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τη διαφθορά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες πολίτες του Παναμά, βγήκαν ξανά στους δρόμους, χθες Τρίτη για να διαμαρτυρηθούν για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τη διαφθορά της κυβέρνησης, παρά την ανακοίνωση για περικοπές στις τιμές των καυσίμων και ορισμένων προϊόντων διατροφής.

Οι κινητοποιήσεις, τις οποίες καλούν τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, διαρκούν ήδη δύο εβδομάδες, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις και μπλόκα σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

Ο πρόεδρος της χώρας Λαουρεντίνιο Κορτίζο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η τιμή της βενζίνης για τα ιδιωτικά οχήματα θα μειωθεί στα 3,95 δολάρια το γαλόνι από τις 15 Ιουλίου, πτώση 24% τοις εκατό από την τιμή που ίσχυε στα τέλη Ιουνίου. Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα συντάξει διάταγμα για το πάγωμα των τιμών σε δώδεκα βασικά προϊόντα διατροφής.

Οι εξαγγελίες δεν ικανοποίησαν τους διαδηλωτές που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, και έχουν δει αύξηση στις τιμές των καυσίμων κατά 47% μέσα σε έξι μήνες.

Πολλά συνδικάτα λένε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν έως ότου υπάρξει γενική μείωση των τιμών και η τιμή της βενζίνης πέσει κάτω από τα 3 δολάρια ανά γαλόνι.

Οι διαδηλωτές στην Πόλη του Παναμά πραγματοποίησαν πορεία και χθες, Τρίτη, από το κεντρικό πάρκο Πόρας προς το βαριά φρουρούμενο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης.

Πολλοί έφεραν σημαίες του Παναμά και πανό με μηνύματα όπως «Η διαφθορά υπεξαίρεσε το έθνος μου», «Θέλουμε έντιμους κυβερνήτες» ή «Πού είναι τα χρήματα;».

«Το κόστος ζωής είναι αυτό που έχει κατεβάσει τους ανθρώπους στους δρόμους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διαδηλωτής Σέρτζιο Γκαλέγκος, ένας ιθαγενής από την περιοχή Νγκάμπε-Μπουγλέ.

Στη Λα Χορέρα, μια πόλη δυτικά της πρωτεύουσας, διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στον Διαμερικανικό αυτοκινητόδρομο, την κύρια αρτηρία που συνδέει τον Παναμά με την υπόλοιπη Κεντρική Αμερική.

Ο υπουργός Ασφαλείας Χουάν Πίνο απηύθυνε «έκκληση για λογική», ώστε η «κοινωνική ειρήνη» να επικρατήσει σε «οποιεσδήποτε διαφορές».

Οι διαμαρτυρίες έχουν πυροδοτήσει φόβους στην κυβέρνηση και τον επιχειρηματικό τομέα ότι η χώρα θα μπορούσε να δει πτώση της οικονομικής δραστηριότητας ή επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναγερμός και 112 για πυρκαγιά στη Χίο-Φωτιά στην Αντιμάχεια της Κω

Στη Μόσχα ο Κάνιε Γουέστ

Στις φλόγες τυλίχθηκε βαγόνι του Προαστιακού στην Ακράτα

Πατήσια: Συνελήφθη καταζητούμενος για ενδοοικογενειακή βία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα