ΑΘΗΝΑ
10:33
|
26.04.2024
Στη Βουλή εξετάζεται το εκπαιδευτικό «έκτρωμα» της ΝΔ. Απορρίφθηκε πρωτίστως η ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου της Νίκης Κεραμέως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έχει φέρει την κυβέρνηση «απέναντι» στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Η συζήτηση του νομοθετήματος αναμένεται να αποτελέσει μία μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη αφού κατά την διήμερη διαδικασία αναμένεται να μιλήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, καταγγέλλοντας σωρεία παραβάσεων στο νομοσχέδιο, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και την έκθεση-κόλαφο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Μετά από σύντομες τοποθετήσεις βουλευτών, αλλά και της υπουργού, Νίκης Κεραμέως, η ένσταση απορρίφθηκε.

Την πρόταση αντισυνταγματικότητας καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ την υπερψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, που απείχε από την ψηφοφορία.

Απορρίπτοντας την ένσταση συνταγματικότητας, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπεραμύνθηκε των αλλαγών, τονίζοντας ότι «το Σύνταγμα καθορίζει την αρχή του αυτοδιοίκητου και της αυτοδιάθεσης των πανεπιστημίων, ενώ τη θέσπιση κανόνων για την οργάνωση και λειτουργία των ΑΕΙ και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους ανήκει στη Βουλή».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της αυτονομίας και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στη πράξη επιχειρεί μέσα από τη σύνθεση του Συμβουλίου διοίκησης των ΑΕΙ να αποφασίζει αυτό, ερήμην της πανεπιστημιακής κοινότητας

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου τάχθηκε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάντια Κωνσταντοπούλου, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης ο οποίος τόνισε ότι είναι ευθέως αντισυνταγματική η εκλογή της νέας διοίκησης των ΑΕΙ.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μόνον με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών.

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση στη Βουλή:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα