Πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα εναλλακτικά σενάρια που έχει στη «φαρέτρα» της η ελληνική Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας είχε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο φόντο των σφοδρών ενεργειακών ανταγωνισμών και της αδυναμίας της ΕΕ να γίνει ενεργειακά αυτάρκης δίχως το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στο τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Ελλάδα βρίσκεται σε «πιο ευνοϊκή θέση» συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ σε περίπτωση μειωμένης ή πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα.
Στην ίδια σύσκεψη ακούστηκαν εκτιμήσεις ειδικών του υπουργείου Οικονομικών για την πιθανή πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και τις επιπτώσεις τους στις περιορισμένες δημοσιονομικές αντοχές της ελληνικής οικονομίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ακούστηκε η εκτίμηση πως η Ελλάδα θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG), μολονότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν σε διεθνές επίπεδο θέματα διαθεσιμότητας, και ανόδου της τιμής, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Θεωρούν πως η Ελλάδα θα μπορεί να προμηθευτεί μεγαλύτερα φορτία από τον αγωγό ΤΑΡ, όταν θα είναι έτοιμη και η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.
Αποφασίστηκε επίσης να προωθεί η λειτουργία λιγνιτικών μονάδων της χώρας οι οποίες σήμερα δουλεύουν περίπου στο 40% της δυναμικότητάς τους. Λόγω των ειδικών συνθηκών η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκρίνει την αύξηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Μεταξύ άλλων υπάρχουν προβλέψεις αφενός να λειτουργήσουν οι πέντε μονάδες φυσικού αερίου από ΔΕΗ, Elpedison και Ήρων με εναλλακτικό καύσιμο-ντίζελ, αφετέρου να μειωθούν σημαντικά οι εξαγωγές προς την Βουλγαρία.