Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε σήμερα ότι η Δανία παραβιάζει το νόμο επιτρέποντας στους τυροκόμους της να πωλούν ένα είδος τυριού με την ένδειξη «φέτα» εκτός του μπλοκ. Το δίκαιο της ΕΕ ορίζει πως η φέτα μπορεί να διατεθεί στην αγορά μόνο εάν παράγεται σε μέρη της Ελλάδας σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τον νομικό αγώνα κατά της Κοπεγχάγης το 2019, υποστηρίζοντας ότι η Δανία παραβιάζει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραλείποντας να απαγορεύσει την πώληση παράτυπης φέτας στο εξωτερικό.
Η Κοπεγχάγη δεν αρνήθηκε την πώληση της αποκαλούμενης φέτας σε όλο τον κόσμο, αλλά αντ’ αυτού το επιχείρημά της βασιζόταν στον ισχυρισμό ότι οι κανόνες γεωγραφικής ένδειξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καλύπτουν τις εξαγωγές. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι εξαγωγές καλύπτονται από τους υπάρχοντες κανόνες, υποχρεώνοντας την Δανία να συμμορφωθεί αμέσως με την απόφαση του δικαστηρίου.
Τον Μάρτιο, ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου συντάχθηκε επίσης με την Επιτροπή αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη νομική διαμάχη θα πρέπει να διδάσκεται στους φοιτητές του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως το τέταρτο μέρος ενός μακροχρόνιου «έπους» για την φέτα.
Η νομική «Οδύσσεια» του τυριού ξεκίνησε πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, όταν χώρες όπως η Δανία, η Γαλλία και η Γερμανία προσπάθησαν να εμποδίσουν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων που αφορούν την φέτα. Η Ελλάδα τελικά κέρδισε όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η φέτα είναι αποκλειστικά ελληνική κατοχυρώνοντας την σχετική «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης» το 2002.