ΑΘΗΝΑ
12:18
|
18.05.2024
Μετά την διακήρυξη ΗΠΑ και Ισραήλ κατά της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, προκάλεσε αίσθηση το νέο τετραμερές φόρουμ με Ινδία και ΗΑΕ, I2U2.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη αντίδραση του Ιράν προκάλεσε η κοινή διακήρυξη της Ιερουσαλήμ μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ για κοινή λήψη δράσης με στόχο την αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

US President Joe Biden (L) and Prime Minister Yair Lapid, sign a security pledge in Jerusalem, on July 14, 2022. (Mandel NGAN / AFP)

Η διακήρυξη που υπογράφηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε συνδυασμό με την δήλωση που έκανε αργότερα το μεσημέρι ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ πως ο «μόνος τρόπος για να σταματήσει ένα πυρηνικό Ιράν είναι να γνωρίζει ότι ο ελεύθερος κόσμος θα χρησιμοποιήσει ισχύ» πυροδότησε την αντίδραση του Ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί μιλώντας σε δημοσιογράφους κάλεσε τους Αμερικανούς και τους «περιφερειακούς συμμάχους» τους να το ξανασκεφθούν προειδοποιώντας πως «το ιρανικό έθνος δεν θα δεχθεί καμία κρίση και καμία ανασφάλεια στην περιοχή». Πρόσθεσε επίσης πως «οποιοδήποτε λάθος γίνει, θα αντιμετωπιστεί «σκληρά» και αλύπητα.

Δεν ήταν μόνον η διακήρυξη της Ιερουσαλήμ έναντι του Ιράν  το μόνον ενδιαφέρον στοιχείο από τις διαδοχικές επαφές με την Ισραηλινή πολιτική ηγεσία που πραγματοποιεί από το πρωί σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το νέο τετραμερές φόρουμ I2U2

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ και Ισραήλ με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον Εμιρατινό ηγέτη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ στο πλαίσιο του νέου τετραμερούς φόρουμ I2U2.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη στο πλαίσιο του τετραμερούς φόρουμ I2U2, κοινός στόχος των ΗΠΑ, ΗΑΕ, Ισραήλ και Ινδίας είναι η συνεργασία σε τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας, των επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, το διάστημα, οι μεταφορές η επισιτιστική ασφάλεια αλλά και η διαχείριση υδάτινων πόρων και πόρων Ενέργειας.

Μολονότι δεν αναφέρεται με σαφήνεια είναι προφανές πως το νέο φόρουμ συγκροτείται στο πλαίσιο του εντεινόμενου ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Στο πλαίσιο της περιοδείας που ξεκίνησε χτες ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη συναντήσει τον Ισραηλινό υπηρεσιακό Γιαίρ Λαπίντ, τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, τον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Ισραηλινός πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν ανέφερε ότι οι δύο χώρες είναι ενωμένες στην αντίθεσή τους «στον τρόμο του Ιράν και στην προσπάθεια για δυνατότητα πυρηνικών όπλων που είναι η μεγαλύτερη απειλή στην περιοχή και ίσως στον κόσμο».

Αύριο η συνάντηση Μπάιντεν – Αμπάς

Η περιοδεία του Προέδρου των ΗΠΑ συνεχίζεται αύριο στη Δυτική Όχθη όπου θα συναντήσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς σε μία σύνοδο περιορισμένων προσδοκιών και σχεδόν μηδαμινού αποτελέσματος σε ό,τι αφορά τον κεντρικό στόχο του παλαιστινιακού λαού για ίδρυση ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν με απευθείας πτήση από το Τελ Αβίβ για τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συμμετάσχουν σε σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασία του Κόλπου με τη συμμετοχή τριών άλλων αραβικών χωρών (Αίγυπτος, Ιορδανία, Ιράκ).

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος μεταβαίνει στο Παρίσι

Στο μεταξύ σήμερα από το γραφείο του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς ανακοινώθηκε πως θα μεταβεί την επόμενη βδομάδα, 20 Ιουλίου στο Παρίσι, για συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Μαχμούτ Αμπάς θα συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο την «ειρηνευτική διαδικασία» και τις παλαιστινιακές εκλογές αλλά και την «άσκηση πίεσης στο Ισραήλ ώστε να παράσχει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την διεξαγωγή παλαιστινιακών εκλογών ειδικά στην πόλη της Ιερουσαλήμ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Ζημιές σε εγκατάσταση ενεργειακών υποδομών στην περιοχή Πολτάβα της Ουκρανίας

Ουκρανία: Καταγγελία της Ορθόδοξης Εκκλησίας για παράνομη κατεδάφιση ναού

Μέξικο: Νεκρός υποψήφιος δήμαρχος και άλλοι 5 σε προεκλογική εκδήλωση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα