ΑΘΗΝΑ
14:31
|
20.09.2024
Στο επίκεντρο των προσπαθειών κατάσβεσης είναι οι αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Σοβαρές είναι και οι πυρκαγιές σε Έβρο, Κεφαλλονιά και Πρέβεζα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζουν και σήμερα, για δεύτερη μέρα, τη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών που συνεχίζουν να αποτεφρώνουν δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις στη δυτική Σάμο οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Οι εναέριες ρίψεις νερού και οι προσπάθειες πυρόσβεσης από επίγεια συνεργεία σε δύσβατα βοήθησαν σήμερα σημαντικά να ελεγχθεί περιμετρικά η πυρκαγιά και να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Οι άνεμοι όμως που πνέουν προκαλούν αναζωπυρώσεις και αυτό είναι το «μεγάλο στοίχημα» της πυροσβεστικής.

Μιλώντας το μεσημέρι  στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης σημείωσε ότι «από τις 10 το πρωί δεν υπάρχουν εστίες ενώ η περιοχή που καιγόταν μέχρι τα ξημερώματα έχει οριοθετηθεί». Ο δήμαρχος ανέφερε πως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για φωτιά που ξεκίνησε από κολόνα της ΔΕΗ ενώ απέκλεισε πιθανότητα ανθρώπινης παρέμβασης.

Νωρίτερα επέστρεψαν στα σπίτια τους κάτοικοι των οικισμών Λημνιώνας και Αγίας Κυριακής που εκκενώθηκαν προληπτικά ενώ πάντα σύμφωνα με το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ κάηκαν παραθεριστικές κατοικίες στον οικισμό Μακριά Πούντα αλλά και βάρκες αφού η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι χτες στη μάχη με τις πυρκαγιές στη Δυτική Σάμο συνετρίβη πυροσβεστικό ελικόπτερο με αποτέλεσμα το θάνατο των δύο εκ των τεσσάρων ατόμων που επέβαιναν σε αυτό.

Μάχη ενάντια σε 49 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Νωρίς το απόγευμα εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας αναφέρθηκε στην γενικότερη εικόνα των πύρινων μετώπων στη χώρα. Όπως ανέφερε, από τις έξι το απόγευμα χτες, 13 Ιουλίου, ως τις 6.00 το απόγευμα σήμερα, 14 Ιουλίου, εκδηλώθηκαν 49 πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό στάδιο.

Πιο σοβαρή είναι η κατάσταση σε σχέση με την πυρκαγιά που σημειώθηκε σήμερα στον Αρίστηνο Εβρου. Προληπτικά εκκενώθηκαν τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος στην περιοχή του Αριστείνου.

Πύρινο μέτωπο μαίνεται και στην Κεφαλλονιά όπου επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και 2 PZL. H φωτιά εκδηλώθηκε το απομεσήμερο της Πέμπτης στον Άγιο Κωνσταντίνο Αργοστολίου.

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στο Νεοχώρι Πρέβεζας όπου και επιχειρούν επίγεια και 2 PZL.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη» ενόψει του χειμώνα

Στις φλόγες το Περού-Καίγονται καλλιέργειες και αρχαιολογικοί χώροι

Αυτοψία Λέκκα στο φαράγγι της Σαμαριάς μετά τον θάνατο τουρίστριας

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Δωδεκανήσων για σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα