ΑΘΗΝΑ
09:03
|
26.04.2024
Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στην άνοδο της τιμής των καυσίμων οι οποίες εκτινάχτηκαν κατά 60% από την αρχή του χρόνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νέα ύψη εκτινάχθηκε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, με τις τιμές καταναλωτή να εκτινάσσονται κατά 9,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, χθες διαψεύδοντας τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για 8,8% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο του 9% ο πληθωρισμός κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο από το 1981, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή έδειξε ότι οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές για μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 1,3% από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.

Μεγάλο μέρος της αύξησης του Ιουνίου οφείλεται στην άνοδο της τιμής των καυσίμων οι οποίες εκτινάχτηκαν κατά 60% από την αρχή του χρόνου.  τη διάρκεια του έτους. Οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν επίσης  υψηλές τιμές φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα, με τον εθνικό μέσο όρο να ξεπερνά τα 5 δολάρια το γαλόνι σε ολόκληρη τη χώρα. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν επίσης, κατά 13,7% και 38,4%, αντίστοιχα, για το δωδεκάμηνο που έληξε τον Ιούνιο. Συνολικά, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 41,6% σε ετήσια βάση.

Οι αυξήσεις, ωστόσο, έγιναν αισθητές σε όλες τις κατηγορίες. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 12,2% σε ετήσια βάση, με τα αυγά να αυξάνονται κατά 33,1%, το βούτυρο 21,3%, το γάλα 16,4%, το κοτόπουλο 18,6% και τον καφέ κατά 15,8%. Το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 5,6%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα