Η Μετεωρολογική Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκδίδοντας κόκκινο συναγερμό 4ου επιπέδου για «ακραία ζέστη» σε τμήματα της Αγγλίας για την Δευτέρα και την Τρίτη την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι ακραίες θερμοκρασίες «είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εκτεταμένες επιπτώσεις σε ανθρώπους και υποδομές», ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία στον ιστότοπό της. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία ήταν 38,7 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκε στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ την 25η Ιουλίου 2019.
Ο κόκκινος συναγερμός 4ου επιπέδου κηρήττεται «όταν ένας καύσωνας είναι τόσο σοβαρός ή/και παρατεταμένος που οι επιπτώσεις του εκτείνονται εκτός του συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Σε αυτό το επίπεδο, η ασθένεια και ο θάνατος μπορεί να εμφανιστούν μεταξύ των ικανών και υγιών, και όχι μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με τον ιστότοπο της Μετεορολογικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Καύσωνας πλήττει και την υπόλοιπη δυτική Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Εχθές, στο Pinhão στα βόρεια της Πορτογαλίας, καταγράφηκαν 47 βαθμοί Κελσίου, αριθμός-ρεκόρ για τον Ιούλιο. Το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή και την Δευτέρα εξαιτίας της ζέστης.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Πορτογαλία κατέγραψαν 238 θανάτους παραπάνω από το κανονικό από τις 7 Ιουλίου, τους οποίους απέδωσαν στις πολύ ζεστές και πολύ ξηρές συνθήκες.
Στη Γαλλία, η εθνική μετεορολογική υπηρεσία έχει προβλέψει θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 42 βαθμών Κελσίου ή περισσότερο στις δυτικές περιοχές της χώρας για την Δευτέρα. Οι θερμοκρασίες – ρεκόρ σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους έχουν μετατρέψει σε κόλαση τα μεγάλα πύρινα μέτωπα στα νοτιοδυτικά της χώρας, όπου επιχειρούν περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες.