ΑΘΗΝΑ
09:49
|
23.04.2024
Πρόστιμο 20 εκατομμύρια ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρεία αναγνώρισης προσώπων Clearview Al. για τις παρεμβατικές πρακτικές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απόφαση-σταθμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα και των ίδιων των προσώπων μας, καθώς επιβλήθηκε πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ (με την υπ’ αριθμ. 35/2022 απόφασή της) η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) στην αμφιλεγόμενη εταιρεία Clearview AI για τις παρεμβατικές πρακτικές της.

Από τον Μάιο του 2021 μία διεθνής συμμαχία οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών αποτελούμενη από τη Homo Digitalis και τις οργανώσεις Privacy International, Hermes Center, και noyb υπέβαλαν καταγγελίες ενώπιον των αρμόδιων αρχών σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Αυστρία και Γαλλία, κατά της εταιρείας Clearview AI για πρακτικές μαζικής παρακολούθησης μέσω αναγνώρισης προσώπου που αυτή εμπορεύεται.

Συγκεκριμένα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διαπίστωσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η καταγγελλόμενη εταιρεία, η οποία εμπορεύεται υπηρεσίες αναγνώρισης προσώπων, παραβίασε τις αρχές της νομιμότητας και διαφάνειας (άρθρο 5 παρ. 1 α’, 6, 9 ΓΚΠΔ), καθώς και τις απορρέουσες από τις διατάξεις των άρθρων 12, 14, 15 και 27 του ΓΚΠΔ υποχρεώσεις της, επιβάλλοντας χρηματικό πρόστιμο ύψους 20.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, η Αρχή απηύθυνε εντολή συμμόρφωσης στην ίδια ως άνω εταιρεία για την ικανοποίηση του ασκηθέντος ενώπιόν της αιτήματος πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα της καταγγέλλουσας, ενώ επέβαλε στην αυτή εταιρεία απαγόρευση ως προς τη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ανθρώπων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, με τη χρήση μεθόδων που περιλαμβάνει η υπηρεσία αναγνώρισης προσώπου.

Τέλος, με την επίμαχη απόφαση η Αρχή απηύθυνε στην εταιρεία Clearview AI, Inc και εντολή διαγραφής των προσωπικών δεδομένων όσων ανθρώπων βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, τα οποία η καταγγελλομένη συλλέγει και επεξεργάζεται με τη χρήση των αυτών ως άνω μεθόδων.

Το πρόστιμο των 20 εκατ. ευρώ που επέβαλε η ΑΠΔΠΧ, είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει από την ίδρυσή της το 1997 και αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα κατά επιχειρηματικών μοντέλων που αποσκοπούν μέσω της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων να αποκομίσουν χρηματικά οφέλη. Παράλληλα, δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε αρχές επιβολής του νόμου, καθώς και άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες συνεργάζονται με ανάλογες εταιρείες, ότι οι υπό εξέταση πρακτικές είναι παράνομες και παραβιάζουν κατάφορα τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων. 

H Clearview AI είναι μια αμερικανική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2017 και αναπτύσσει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου. Ισχυρίζεται ότι διαθέτει “τη μεγαλύτερη γνωστή βάση δεδομένων με περισσότερα από δέκα δισεκατομμύρια εικόνες προσώπου”, τις οποίες συλλέγει από πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων και άλλες πηγές στο διαδίκτυο. 

Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο, το οποίο επισκέπτεται δημόσιες ιστοσελίδες και συλλέγει όσες εικόνες εντοπίζει που περιέχουν ανθρώπινα πρόσωπα. Μαζί με τις εικόνες αυτές, ο αυτοματοποιημένος συλλέκτης συγκεντρώνει επίσης και μεταδεδομένα που συμπληρώνουν τις εικόνες αυτές, όπως ο τίτλος της ιστοσελίδας και ο σύνδεσμος πηγής της. Στη συνέχεια, οι εικόνες προσώπου που έχουν συλλεχθεί αντιπαραβάλλονται στο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που έχει δημιουργήσει η Clearview ΑΙ προκειμένου να χτιστεί η βάση δεδομένων της εταιρείας. 

Η Clearview ΑΙ πουλάει την πρόσβαση σε αυτή τη βάση δεδομένων σε ιδιωτικές εταιρείες και αρχές επιβολής του νόμου, όπως αστυνομικές αρχές, διεθνώς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη

Δέκα νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Μαλαισία

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα