ΑΘΗΝΑ
01:26
|
29.09.2022
Υπερψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Κεραμέως, ενώ καταψηφίστηκε από 57 βουλευτές της αντιπολίτευσης μετά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις μέσα στη Βουλή, όσο και τις σφοδρές αντιδράσεις της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας, ψηφίστηκε χθες το βράδυ το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Το νομοσχέδιο με την ονομασία «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ» υπερψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του. Συνολικά έλαβε 157 ψήφους σε σύνολο 213 ψηφισάντων, δηλαδή τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών

Το επίμαχο νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τους 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη διαδικασία, ενώ το καταψήφισαν 57 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

O Αλέξης Τσίπρας αφού δεσμεύτηκε ότι το αντεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως θα μείνει στα χαρτιά, τόνισε:

«Δεν μπορούμε να σας νομιμοποιήσουμε σήμερα. Δεν θα είμαστε εδώ όταν εσείς θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές του δημόσιου πανεπιστημίου, με τους υβριστές της Δημοκρατίας. Γιατί όποιος υβρίζει το πανεπιστήμιο, όποιος αναθεωρεί τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, είναι και υβριστής της Δημοκρατίας. Εμείς θέλουμε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς ταξικούς φραγμούς γιατί ονειρευόμαστε μία ανοιχτή κοινωνία. Και θα το πετύχουμε», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας πριν αποχωρήσει με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από τα έδρανα της Βουλής.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υφυπουργού Άγγελου Συρίγου περί «πολιτικής μυθολογίας της αντίστασης στη Χούντα και του Πολυτεχνείου», οι οποίες προκάλεσαν εκ νέου αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις μέσα στη Βουλή.

Για 10 αλήθειες του νομοσχεδίου έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. Όπως είπε, «έγινε μία πλούσια κοινοβουλευτική διαδικασία με τις ομιλίες 110 βουλευτών και τις τοποθετήσεις 20 αρμόδιων φορέων».

Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τη ψηφοφορία, η κ. Κεραμέως τον κατηγόρησε ότι επέλεξε να δραπετεύσει για να μην υποχρεωθεί να ψηφίσει τα 9 στα 10 άρθρα του νομοσχεδίου.

«Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η περίτρανη απόδειξη ότι υπάρχει στις διατάξεις η κοινή λογική που απαιτεί η κοινωνία. Γιατί οι αλλαγές στην εκπαίδευση δεν έχουν αποχρώσεις. Γιατί πρέπει η Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο γνώσης σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής καθώς και επί του άρθρου 296 για τα πανεπιστημιακά δάση, είχε καταθέσει το ΚΚΕ. Η ΝΔ είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί 29 άρθρων και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα άρθρα 7 και 18.

Τέλος, δυναμική ήταν η απάντηση της φοιτητικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς χθες το απόγευμα, πριν απ’ την ψηφοφορία, φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ έκαναν δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. 

Επίσης, και στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητές και εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του νομοσχεδίου, αλλά και για τα σχέδια να παραδώσουν τα ακίνητα του ΑΠΘ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το «χάος» δεν θα γίνει αποδεκτό, λέει ο Πρόεδρος του Ιράν

Υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία τα δημοψηφίσματα, λέει η Μόσχα

Μαλαματίνα: Νέες απολύσεις συνδικαλιστών ενώ η απεργία συνεχίζεται

Ο υπερδεκαετής κοινωνικός αναβρασμός στο Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα