Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να καταπολεμούν τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, καθώς ο καύσωνας δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης, αναφέρει το BBC.
Στη βόρεια Πορτογαλία, ένας πιλότος έχασε τη ζωή του όταν το πυροσβεστικό αεροπλάνο του συνετρίβη στην περιοχή Φοζ Κόα, κοντά στα ισπανικά σύνορα.
Οι πορτογαλικές αρχές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 238 άνθρωποι πέθαναν από τη ζέστη την περασμένη εβδομάδα.
Πυρκαγιές καταστρέφουν περιοχές της νοτιοδυτικής περιοχής Γκιρόντ της Γαλλίας, όπου περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί.
Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί, πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 C από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές άνθρακα.
Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία έχει προβλέψει θερμοκρασίες έως και 41 βαθμούς σε περιοχές του νότου της χώρας την Κυριακή και νέα ρεκόρ ζέστης προβλέπονται για τη Δευτέρα.
Αργά το Σάββατο η χώρα έθεσε σε υψηλό πορτοκαλί συναγερμό άλλα 22 περιφερειακά διαμερίσματα κυρίως κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού.
Ένας κάτοικος στη νοτιοδυτική Γαλλία περιέγραψε τις δασικές πυρκαγιές ως «μετα-αποκαλυπτικές» – «Δεν το έχω ξαναδεί αυτό», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο η Κάριν, που ζει κοντά στο Τεστ-ντε-Μπουχ.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανίν δήλωσε ότι οι πυρκαγιές έχουν κάψει μέχρι στιγμής 25.000 στρέμματα γης και επαίνεσε το «αξιοσημείωτο θάρρος των πυροσβεστών».
Ο Κρίστοφερ Ναντέρ και ο γαμπρός του βρίσκονται τώρα σε ένα καταφύγιο κοντά στο Τεστ-ντε-Μπουχ, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στο χωριό Καζώ χωρίς τίποτα περισσότερο από τα ρούχα που φοράνε. Είπε στο BBC ότι ήλπιζε να επιστρέψει εκεί για να σώσει τη γάτα τους. Στο προσωρινό καταφύγιο που έχει παράσχει κρεβάτια βρίσκονται και εκατοντάδες άλλοι από την επικίνδυνη ζώνη.
Από εκεί οργανώνονται διασώσεις ζώων, αλλά είναι μια αργή διαδικασία, αναφέρει η Τζέσικα Πάρκερ του BBC.
“Όλα έγιναν τόσο γρήγορα – η φωτιά επίσης ήταν μεγάλη, μεγάλη, μεγάλη”, είπε στο BBC η Μανόν Ζακάρτ, 27 ετών. Εκκενώθηκε από το κάμπινγκ στο οποίο εργάζεται νωρίς το πρωί της Τετάρτης και κοιμόταν σε ένα καταφύγιο κοντά στο Λα Τεστ-ντε-Μπουχ, στη δυτική ακτή της Γαλλίας.
«Απλά ανησυχώ, φοβάμαι… Προσπαθώ να είμαι όσο πιο δυνατή μπορώ, αλλά δεν είμαι εντάξει… Θέλω να ξεχάσω αυτή την εβδομάδα», είπε.
Εν τω μεταξύ, στις Άλπεις οι ορειβάτες καλούνται να αναβάλουν τα ταξίδια τους στο Μοντ Μπλανκ λόγω του κινδύνου πτώσεων βράχων που προκαλούνται από «εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες».
Από την Τρίτη, οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί στους 47 βαθμούς στην Πορτογαλία και πάνω από τους 40 βαθμούς στην Ισπανία, αφήνοντας την ύπαιθρο στεγνή και πυροδοτώντας τις φωτιές.
Οι Πορτογάλοι μετεωρολόγοι λένε ότι οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να κυμαίνονται πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου πριν πέσουν την επόμενη εβδομάδα.
Ο Πορτογάλος πιλότος που πέθανε πετούσε μόνος του με ένα αμφίβιο αεροπλάνο της Fire Boss.
Οι πυρκαγιές της Πορτογαλίας βρίσκονται στα βορειοανατολικά της πόλης του Πόρτο. Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει 75.000 στρέμματα γης φέτος – τη μεγαλύτερη έκταση από το καλοκαίρι του 2017, όταν η Πορτογαλία υπέστη καταστροφικές πυρκαγιές στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου 100 άνθρωποι.
Η Τζέμα Σουάρεζ, μια Ισπανίδα αγρότης που εκκενώθηκε από το Κάζας ντε Μιραβέτ, έκλαιγε καθώς είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Τι νύχτα. Δεν έχουμε κοιμηθεί όλη τη νύχτα.
“Ένας κοινωνικός λειτουργός ήρθε να με δει για να πάω να πάρω τον ηλικιωμένο θείο μου. Περάσαμε τη νύχτα στο Ναβαλμοράλ αλλά δεν κοιμηθήκαμε καθόλου. Δεν έχω ξαναδεί τόσο μεγάλη φωτιά».
Στη νότια Ισπανία, παραθεριστές στην παραλία του Τορεμολίνος είδαν μεγάλα σύννεφα καπνού να υψώνονται στους λόφους, όπου πολλά αεροσκάφη έσβησαν την πυρκαγιά.
Η Άσλεϊ Μπέικερ, μια Βρετανίδα που ζει στο Μιγιάς, είπε στο BBC ότι η φωτιά φαινόταν πιο απειλητική την Παρασκευή, αλλά από τότε ο άνεμος την είχε απομακρύνει από την περιοχή.
Τα αεροπλάνα ρίχνουν μια επιβραδυντική ουσία, καθώς ελικόπτερα μετακινούνται προς και από την ακτή, συλλέγοντας θαλασσινό νερό για να σβήσουν τις φλόγες.
«Υπάρχουν περίπου 40 σπίτια στην περιοχή μας, όλοι ήταν πραγματικά νευρικοί και στέκονταν έξω ή στα μπαλκόνια και το παρακολουθούσαν», είπε η κα. Μπέικερ.
«Ακόμα και τώρα υπάρχουν φωτιές στην κορυφή των βουνών. Απομακρύνθηκε από εδώ, είμαι πολύ ανακουφισμένος. Όταν ζεις στους λόφους, είναι πολύ τρομακτικό – όλες οι οδικές πινακίδες σάς δίνουν συνέχεια ενημερώσεις για τους ακραίους κινδύνους φωτιάς».
Επηρεάζονται και άλλα μέρη της Μεσογείου. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην αποξηραμένη κοιλάδα του Πάδου – ο μακρύτερος ποταμός της χώρας δεν είναι παρά ρυάκι σε ορισμένα μέρη.
Στην Ελλάδα, οι πυροσβέστες καταπολεμούν τις φλόγες στην περιοχή της Φέριζας, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας, και κοντά στο Ρέθυμνο, στη βόρεια ακτή της Κρήτης. Επτά χωριά έχουν εκκενωθεί κοντά στο Ρέθυμνο.
Στο βόρειο Μαρόκο, πολλά χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν καθώς οι πυρκαγιές σάρωσαν τις επαρχίες Λαράς, Κουεζάν, Τάζα και Τετουάν. Ένα χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς στην περιοχή Ξαρ Ελ Κεμπίρ και τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του σε μια πυρκαγιά.