ΑΘΗΝΑ
21:36
|
19.05.2024
Ο Πρόεδρος των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ συναντά σήμερα τον Γάλλο ομόλογό του στο φόντο των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίσημη τριήμερη επίσκεψη στο Παρίσι ξεκίνησε από την Κυριακή ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), σείχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό με τη νέα του ιδιότητα.

Σήμερα, Δευτέρα, ο Πρόεδρος των ΗΑΕ αναμένεται να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο της προσπάθειας του τελευταίου να εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα ενέργειας από διάφορες πηγές.

Αναμένεται να υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας και συμφωνίες μεταξύ άλλων στους τομείς των μεταφορών και της διαχείρισης λυμάτων.

Γάλλοι αξιωματούχοι στην Προεδρία μιλώντας σε δημοσιογράφους εξηγούσαν το εύλογο ενδιαφέρον του Προέδρου Μακρόν για «διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία».

Το 2019 οι εξαγωγές υδρογονανθράκων από τα ΗΑΕ στη Γαλλία ξεπέρασαν σε αξία το 1,5 δις. ευρώ.

Ωστόσο οι διμερείς σχέσεις δεν γίνονται στενότερες μόνον στον τομέα της ενέργειας αλλά και του πολιτισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι στο Άμπου Ντάμπι έχει φτιαχτεί το δεύτερο «Μουσείο του Λούβρου» (μοναδικό στο είδος) ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο υπογράφηκε διμερής συμφωνία για την αγορά 80 γαλλικών μαχητικών Ραφάλ έναντι 14 δις. ευρώ.

Ο σείχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ (γνωστός διεθνώς και με τα αρχικά ΜΒΖ) ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου τον περασμένο Μάιο μετά το θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού του Σείχη Χαλίφα.

Τα ΗΑΕ διατηρούν επί χρόνια στενές σχέσεις με δυτικές χώρες ωστόσο την τελευταία δεκαετία έχουν κάνει βήματα «ανεξαρτητοποίησης» στην εξωτερική, οικονομική και αμυντική πολιτική τους. Τον περασμένο Φλεβάρη, για παράδειγμα, απείχαν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πάνω σε σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ για καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ το περασμένο Σάββατο συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζο Μπάιντεν και τους ηγέτες Αιγύπτου, Ιράκ και Ιορδανίας.

Εικόνα

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος του έδωσε πρόσκληση επίσημης επίσκεψης στις ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας πραγματοποιεί μαζική συγκέντρωση με ξένους συμμάχους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα