ΑΘΗΝΑ
07:00
|
18.04.2024
Ο Ισραηλινός στρατηγός Αβίβ Κοχάβι μεταβαίνει στο Μαρόκο επιδιώκοντας στενότερες στρατιωτικές συνεργασίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Μαρόκο μεταβαίνει σήμερα ο αρχηγός του Ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αβίβ Κοχάβι  στο πλαίσιο σύσφιξης των διμερών στρατιωτικών σχέσεων μετά την υπογραφή συμφωνίας του Αβραάμ το φθινόπωρο του 2020.

Είναι ο πρώτος Ισραηλινός επιτελάρχης που επισκέπτεται το βασίλειο του Μαρόκου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Ραν Κοχάβ, ανέφερε ότι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει στη Ραμπάτ του Μαρόκου ο Ισραηλινός επιτελάρχης θα είναι οι δυνατότητες πραγματοποίησης κοινών στρατιωτικών γυμνασίων, η μεταφορά τεχνογνωσίας και πιθανώς η διερεύνηση στρατιωτικής συμφωνίας.

Ισραήλ και Μαρόκο είχαν αναπτύξει διπλωματικές σχέσεις από τη δεκαετία του 1990, οι οποίες διαταράχθηκαν μετά τον ξεσηκωμό των Παλαιστινίων το 2000 έναντι της ισραηλινής κατοχής. Η ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων επανήλθε το 2020 ανοίγοντας το δρόμο για διάφορες διμερείς συμφωνίες και απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πέρσι ο ισραηλινός στρατός είχε επιβεβαιώσει πως είχε φιλοξενήσει μονάδα Μαροκινών κομάντο για πολυεθνική άσκηση τον Ιούλιο του 2021 ενώ οι άμεσες στρατιωτικές σχέσεις Ισραήλ-Μαρόκου επισημοποιήθηκαν το Μάρτιο του 2022.

Δηλώσεις με στόχο το Ιράν

Πριν μεταβεί στο Μαρόκο, ο Κοχάβι δήλωσε πως ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο να δράση «κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», προσθέτοντας με νόημα:

«Η προετοιμασία του μετώπου της πατρίδας για πόλεμο επιταχύνεται τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα υπό το φως της πιθανότητας να χρειαστεί να δράσουμε κατά πυρηνικής απειλής. Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να ετοιμάζεται πυρετωδώς για μία επίθεση το Ιράν και πρέπει να προετοιμαστεί για οποιαδήποτε εξέλιξη και οποιοδήποτε σενάριο. Η προετοιμασία της στρατιωτικής επιλογής κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι ηθική υποχρέωση και ζήτημα τάξης εθνικής ασφάλειας».

Την Κυριακή  υψηλόβαθμος σύμβουλος του Υπέρτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ δήλωσε στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα πως η Τεεράνη είναι πλέον τεχνολογικά ικανή να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

Πριν μεταβεί στο Μαρόκο, ο Κοχάβι δήλωσε πως ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο να δράση «κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», προσθέτοντας με νόημα: «Η προετοιμασία του μετώπου της πατρίδας για πόλεμο επιταχύνεται τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα υπό το φως της πιθανότητας να χρειαστεί να δράσουμε κατά πυρηνικής απειλής. Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να ετοιμάζεται πυρετωδώς για μία επίθεση το Ιράν και πρέπει να προετοιμαστεί για οποιαδήποτε εξέλιξη και οποιοδήποτε σενάριο. Η προετοιμασία της στρατιωτικής επιλογής κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι ηθική υποχρέωση και ζήτημα τάξης εθνικής ασφάλειας».

Την Κυριακή  υψηλόβαθμος σύμβουλος του Υπέρτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ δήλωσε στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα πως η Τεεράνη είναι πλέον τεχνολογικά ικανή να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

Ξανά στο Ισραήλ ο διοικητής της CENTCOM

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής ισραηλινής κινητικότητας στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να δει κανείς και την επίσκεψη που ξεκίνησε την Κυριακή στο Ισραήλ ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), Μάικλ Έρικ Κουρίλα.

  IDF Chief of Staff (Lt.-Gen.) Aviv Kohavi with US CENTCOM general Erik Kurilla. (photo credit: IDF SPOKESPERSON UNIT)

Είναι η δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Κουρίλα στο Ισραήλ από τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο της οποίας δοκιμάζονται ισραηλινά και αμυντικά «αμυντικά» συστήματα αεράμυνας αλλά και εξουδετέρωσης μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στο πλαίσιο των συστημάτων «Iron Dome» («Σιδερένιος Θόλος») και «Ιron Beam» («Σιδερένια Ακτίνα»).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα