Οι Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, ζήτησαν από τις γυναίκες που εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας να στείλουν έναν άνδρα συγγενή τους να κάνει τη δουλειά τους ένα χρόνο αφότου οι εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα αποκλείστηκαν από την κυβερνητική εργασία, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, οι γυναίκες που εργάζονταν σε κυβερνητικές θέσεις στο Αφγανιστάν έλαβαν εντολή να μην εμφανιστούν στα πόστα εργασίας τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους, λαμβάνοντας δραματικά μειωμένους μισθούς για να μην κάνουν τίποτα.
Ωστόσο, αξιωματούχοι των Ταλιμπάν επικοινώνησαν με αρκετές γυναίκες, ζητώντας τους να συστήσουν άνδρες συγγενείς τους που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους, επειδή ο «φόρτος εργασίας στο γραφείο έχει αυξηθεί και πρέπει να προσλάβουν έναν άνδρα αντί για εμάς», όπως δήλωσε στον Guardian μια γυναίκα που δεν επιθυμούσε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά της.
Η γυναίκα, η οποία κατέχει μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, είπε ότι είχε προαχθεί σε επικεφαλής τμήματος έχοντας εργαστεί για πάνω από 15 χρόνια στο υπουργείο. «Πώς μπορώ εύκολα να συστήσω κάποιον άλλο για να με αντικαταστήσει;» ρώτησε. «Πρόκειται για μια δύσκολη και τεχνική θέση για την οποία εκπαιδεύτηκα και έχω χρόνια εμπειρίας. Και ακόμα κι αν μπορούσε να κάνει την ίδια δουλειά τελικά, τι θα μου συνέβαινε;»
Δεν είναι σαφές εάν ζητήθηκε επίσης από γυναίκες εκτός του υπουργείου Οικονομικών να στείλουν άνδρες συγγενείς για να κάνουν τη δουλειά τους. Ωστόσο, η γυναίκα με την οποία επικοινώνησε ο Guardian φέρεται να δήλωσε ότι γνωρίζει τουλάχιστον 60 γυναίκες συναδέλφους της που είχαν λάβει παρόμοιες κλήσεις.
Οι γυναίκες υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών κινητοποιούνται για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής των Ταλιμπάν. «Δεν αποδεχόμαστε την διαταγή τους και θα προσπαθήσουμε να τους κάνουμε να την αλλάξουν», ανέφερε. «Διαπραγματευόμαστε τώρα και θα διαδηλώσουμε αν δεν μας ακούσουν», πρόσθεσε, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να επεκτείνει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη.
Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας σοβαρής οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο Αφγανιστάν 20 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία πείνα, περισσότερα από 9 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία και η σοβαρή ξηρασία έχει επηρεάσει την γεωργία.