ΑΘΗΝΑ
18:19
|
28.09.2024
Πολλοί από αυτούς που στοχοποιήθηκαν με το λογισμικό υποκλοπής έχουν ιστορικό δίωξης για την κριτική τους στην κυβέρνηση της Ταϊλάνδης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 30 ακτιβιστές που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στην Ταϊλάνδη έπεσαν θύματα του λογισμικού υποκλοπής Pegasus, σύμφωνα με έρευνα ομάδας οργανώσεων επιτήρησης του διαδικτύου.

Τα άτομα – στα οποία περιλαμβάνονται ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών – παρακολουθήθηκαν από μια ανώνυμη οντότητα που χρησιμοποιούσε το ισραηλινής κατασκευής λογισμικό τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ιατροδικαστικής έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η καναδική ομάδα Citizen Lab και οι ταϊλανδικές ΜΚΟ iLaw και DigitalReach πραγματοποίησαν την έρευνα αφού έξι ακτιβιστές από την Ταϊλάνδη έλαβαν ειδοποιήσεις από την Apple τον Νοέμβριο του 2021 που ενημέρωναν ότι είχαν πέσει θύματα «επιθέσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος» με σκοπό την διανομή κακόβουλου λογισμικού.

Το λογισμικό υποκλοπής Pegasus έχει αναπτυχθεί από την ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας NSO και επιτρέπει στους χρήστες να διαβάζουν μηνύματα κειμένου και να παρακολουθούν τις κλήσεις και τις τοποθεσίες των στόχων τους. Η NSO έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι πωλεί λογισμικό μόνο σε ελεγχόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η Citizen Lab είπε ότι δεν μπορούσε να συνδέσει οριστικά την επίθεση με το λογισμικό υποκλοπής με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, αλλά οι ερευνητές της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας γνωστός χειριστής του λογισμικού Pegasus που βρίσκεται επί του παρόντος στην Ταϊλάνδη.

Πολλοί από αυτούς που στοχοποιήθηκαν με το λογισμικό υποκλοπής έχουν ιστορικό σύλληψης και δίωξης για τον πολιτικό τους ακτιβισμό και την κριτική τους στην κυβέρνηση της Ταϊλάνδης.

Στην Ταϊλάνδη ισχύει αυστηρή νομοθεσία που καθιστά παράνομη την δυσφήμιση ή την προσβολή της μοναρχίας. Ενώ προορίζεται για την προστασία της βασιλικής οικογένειας, ο νόμος έχει επίσης χρησιμοποιηθεί από την σημερινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του στρατού για να τιμωρήσει τους επικριτές με ποινές φυλάκισης δεκαετιών. Ομάδες δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα επικρίνει τον νόμο ως εργαλείο για την καταστολή του νόμιμου πολιτικού λόγου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Αποχώρηση της Apple από τις διαπραγματεύσεις για επένδυση στην OpenAI

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα