ΑΘΗΝΑ
14:24
|
03.05.2024
Η στρατιωτική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία ανέρχεται πλέον στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε τους Ευρωπαίους να επιδείξουν «στρατηγική υπομονή» σχετικά με της κυρώσεις που επιβάλλονται κατά της Ρωσίας, ενώ ο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε νέα δόση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ.

«Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τους ομοϊδεάτες εταίρους πλήττουν ήδη σκληρά τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τους συνεργάτες του», δήλωσε ο Μπορέλ, επιμένοντας ότι «ο αντίκτυπός τους στη ρωσική οικονομία πρόκειται μόνο να αυξηθεί». «Χρειαζόμαστε στρατηγική υπομονή έως ότου η Ρωσία σταματήσει την επιθετικότητά της και η Ουκρανία είναι σε θέση να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει έξι πακέτα κυρώσεων με στόχο την Μόσχα, τα οποία περιλαμβάνουν την επιδίωξη της μείωσης των αγορών πετρελαίου της Ευρώπης από την Ρωσία κατά 90% έως το τέλος του 2022. Ο Μπορέλ αναγνώρισε ότι «αυτή η ταχεία αποτοξίνωση από την ρωσική ενέργεια συνεπάγεται σημαντικό κόστος για μια σειρά χωρών και τομέων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Ωστόσο, επέμεινε ότι ήταν ένα μικρό τίμημα, προειδοποιώντας ότι μια ρωσική νίκη θα ισοδυναμούσε με την καταστροφή της ίδιας της δυτικής δημοκρατίας, καθώς και της «διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

Οι κυρώσεις που σχετίζονται με την ενέργεια στο τελευταίο πακέτο περιλαμβάνουν εξαίρεση για τα κράτη μέλη που δεν έχουν «βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές» για την ενέργεια, κάτι που πιθανότατα θεσπίστηκε για την Ουγγαρία, η οποία έχει αντιταχθεί σθεναρά στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου με το επιχείρημα ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έβλαπτε τον ουγγρικό λαό πολύ περισσότερο από την Ρωσία.

Παράλληλα με τις κυρώσεις, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε σήμερα ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε την πολιτική απόφαση να παράσχει στην Ουκρανία μια πέμπτη δόση στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, το συνολικό ποσό των χρημάτων που έχουν διατεθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (EPF) για προμήθειες όπλων στην Ουκρανία ανέρχεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα